23948sdkhjf

Getinge vinstvarnar

Ökade kostnader för ett nytt affärsområde och produktionsstörningar bakom prognosen.

Medicinteknikbolaget Getinge vinstvarnar för det första kvartalet. Resultatet före skatt bedöms bli cirka 160 miljoner kronor under det första kvartalet, vilket kan jämföras mot 252 miljoner kronor för samma kvartal föregående år.

Getinge skriver även att ett nytt kvalitetsledningssystem för affärsområdet Medical Systems ska byggas upp. Konsulter kommer att engageras för detta. Kostnader för konsultstöd kommer därför belasta resultatet under en längre period framöver med start första kvartalet. Det handlar om kostnader på cirka 125 miljoner
kronor per kvartal och detta kommer att gälla under en period om 6-7 kvartal.

I tillägg till dessa merkostnader kommer vinstutvecklingen under kvartal ett att vara svag till följd av en lägre fakturering.

"Getinges fakturering varierar betydande mellan kvartalen till följd av när kunderna tidsmässigt önskar leverans av beställda medicintekniska kapitalvaror, som utgör cirka 50 procent av Getinges försäljning. I tillägg till den svagare faktureringen av medicintekniska kapitalvaror i kvartalet har
Cardiovascular-divisionen drabbats av produktionsstörningar orsakade av en förändring i råvaruspecifikationen från en underleverantör. Den negativa resultatmässiga effekten av produktionsstörningarna bedöms uppgå till cirka 60 miljoner kronor", skriver Getinge.

Vinstvarningen fick bolagets aktie att falla på börsen. I skrivande stund har aktien rasat 15 procent till strax under 200 kronor i fredagens öppningshandel.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064