Google ska hjälpa forskarna med Big Data
Life Science Sweden har tidigare skrivit om att sökmotorjätten Google satsar inom det medicinska fältet genom att starta upp life science-bolaget Calico, som ska fokusera på åldrande och åldersrelaterade sjukdomar. Nu utökar bolaget sitt engagemang inom det medicinska fältet och går med i nätverket Global Alliance for Genomics and Health.
Global Alliance for Genomics and Health är ett internationellt nätverk som arbetar med att ta fram ett säkert och ansvarsfullt sätt att dela genomisk- och klinisk information mellan forsknings- och vårdenheter.
Nätverket samlar 146 partnerorganisationer från 21 olika länder, från Sverige deltar forskare vid Lunds Universitet.
Googles bidrag i nätverket är den nya molntjänsten Google Genomics som ska underlätta vid hantering av stora datamängder, Big Data. Tjänsten ska kunna importera, processa, lagra och göra informationen sökbar.
Google har på senare tid tagit allt fler kliv in på den medicinska arenan. Så sent som i januari presenterade bolaget en ny kontaktlins som kan mäta blodsockernivån en gång i sekunden. Kontaktlinsen är utrustad med chip, sensorer och en liten antenn som kan göra att personer med diabetes kan slippa att manuellt flera gånger per dygn, mäta sitt socker men samtidigt ha bättre kontroll än någonsin. Bolaget funderar också på att montera en liten LED-lampa som kan varna bäraren i fall blodsockernivån stiger eller sjunker utanför referensvärdena. Tekniken befinner sig i ett tidigt utvecklingsstadium och något datum för när produkten kan finnas tillgänglig på marknaden finns inte ännu.
Tidigare har bolaget också investerat i utvecklingen av Google Glass, en bärbar dator som liknar ett par glasögon. Tekniken har nyligen använts vid kirurgiska ingrepp och några av fördelarna som nämns är, enligt tillverkarna, att kirurgen kan hålla ögonen på patienten hela tiden och inte behöver gå till skärmar i annan del av rummet för att titta på röntgenbilder. Enheten är utrustad med GPS, mikrofon och bluetooth och styrs med röstkommando, vilket gör det möjligt för kirurgen att dokumentera kritiska ögonblick under en procedur och noggrann dokumentation kan komma till nytta i rättsmedicinska syften. Tekniken ska också göra det lättare för kirurger att kommunicera med och rådfråga kollegor under operation efter som det kirurgen ser kan streamas externt. Även Google Glass befinner sig i dag på testnivå och datum för när enheten finns tillgänglig på marknaden är ännu inte kommunicerat.