23948sdkhjf

Britterna finansierar ESS

Storbritannien är andra landet som skriver på ett bindande avtal om finansiering av spallationskällan som ska byggas i Lund.

I slutet av februari skrev Spanien på bindande avtal om att medfinansiera byggnationen av spallationskällan ESS, European Spallation Source, som ska påbörjas till sommaren. Nu följer Storbritannien spanjorernas exempel.


Utbildningsdepartementet meddelar i dag, tisdag, att Storbritanniens forskningsminister David Willetts har gått med på att finansiera bygget av mångmiljardprojektet ESS som ska byggas i Lund. Storbritannien kommer att bidra med 195 miljoner euro, motsvarande 1,8 miljarder svenska kronor. Bidraget motsvarar ungefär tio procent av den totala budget som ESS beräknas kosta.


Utbildnings- och forskningsminister Jan Björklund är positiv till beskedet:


- Att den brittiska regeringen väjer att gå in som en stark medfinansiär i ESS är viktigt för projektet och en viktig framgång för Sverige. Vi har fört intensiva förhandlingar med brittiska regeringen och brittiska forskningsmyndigheter under lång tid. Britterna har en högt kvalificerad forskning och är en tung vetenskapsnation. De kommer att tillföra mycket kunnande, säger han i ett pressmeddelande.


Life Science Sweden har tidigare skrivit om att finansieringen av ESS varit osäker, trots att 18 länder har sagt att de vill vara med i samarbetet. I september 2013 klev tidigare utbildningsminister Lars Leijonborg in som chefsförhandlare på ESS i syfte att ro avtalen i hamn.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079