23948sdkhjf

Specialisering ska lösa BMA-brist

Allt fler utbildar sig till biomedicinska analytiker. Ändå förutspås en framtida brist på yrkesgruppen samtidigt som specialiserade utbildningar efterfrågas.

Förra året ökade antalet sökande till landets utbildningar för biomedicinska analytiker, BMA. Ändå förutspås en framtida brist på yrkesgruppen som spelar en nyckelroll inom laboratoriemedicinen såväl som på forskningslabb. Det beror på att de som nyutexamineras inte förväntas kunna ersätta den stora mängd biomedicinska analytiker som snart kommer att gå i pension.


- Det finns en stor brist på biomedicinska analytiker i dag och nyutexaminerade har en lång uppstartssträcka. Förr, när utbildningen sträckte sig över två år, utbildades studenterna till att arbeta med endast ett ämne, exempelvis klinisk kemi. I dag är kandidatprogrammen mer generella och jag hade gärna sett att studenterna fick mer specifika praktiska kunskaper genom sin utbildning, säger Maria Lohmander, sjukhuskemist på Laboratoriemedicin NU-sjukvården Klinisk kemi vid Norra Älvsborgs Länssjukhus (NÄL) och Uddevalla sjukhus.


Patologiutredningen, som beställdes av Regeringen och presenterades i mars 2012, innehåller flera förslag på att öka antalet, statusen och främja kompetensutvecklingen för yrkesgruppen biomedicinska analytiker.
Ett stort fokus i utredningen ligger på utbildning. Bland annat föreslås specialistutbildningar.


Läs mer på Labtech Magazine.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.068