23948sdkhjf

Läkemedelsverket vill höja avgifterna

Läkemedelsverket har lagt fram ett förslag om att höja vissa avgifter för tillsyn och kontroll. Bland justeringarna som föreslås finns avgiften för ansökningar om att göra kliniska prövningar som Läkemedelsverket vill höja till 80 000 kronor mot dagens prislapp på 45 000 kronor. Orsaken till prisjusteringen är att myndighetens utgifter för tillsyn och kontroll blev högre än intäkterna på området under föregående år. Kostnaderna för kontrollen av läkemedel uppgick för 2013 till 415 miljoner kronor, medan intäkterna uppgick till runt 380 miljoner kronor. Detta innebär att Läkemedelsverket gick back 35 miljoner kronor på tillsynsverksamheten.


- Sverige skulle med de föreslagna avgifterna varken ligga genomgående högre eller lägre än andra EU- länder. Samtidigt är en jämförelse inte helt lätt att göra, då det hela tiden sker förändringar samt att de olika länderna har olika finansieringsformer för motsvarande verksamhet. Höjningen ska också ställas i relation till den beräknade utvecklingskostnaden för ett nytt läkemedel, säger Enrique Arias, förvaltningsdirektör på Läkemedelsverket.


I samma veva som myndigheten föreslår avgiftsförändringarna lägger Läkemedelsverket fram ett förslag om att mindre företag ska kunna ansöka om att få priset nedsatt eller avgiftsbefriat.


Avgiften för ansökningar om kliniska prövningar höjdes senast under 2011 och fick då kritik av branschen.


Enligt förslaget ska de nya avgifterna börja gälla från och med den första januari nästa år, men först ska regeringen fatta beslut om förslaget.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062