23948sdkhjf

Ingen granskning av Active Biotech

Ekobrottsmyndigheten lägger ner förundersökning mot Active Biotech

I februari meddelade Lundabolaget Active Biotech att den europeiska läkemedelsmyndighetens rådgivande kommitté CHMP inte rekommenderat ett godkännande av bolagets läkemedelskandidat Nerventra mot multipel skleros. Beskedet fick en beskt bemötande hos en grupp aktieägare som valde att anmäla bolaget till Ekobrottsmyndigheten.


Enligt anmälan ska Active Biotech ha vilselett sina aktieägare gällande Nerventa, som baserar på den aktiva substansen laquinimod. Aktieägarna hävdade att Active Biotech haft mer kunskap om kandidaten än vad de gått ut med och att de läckt information till vissa aktieägare på förhand.


I dag, torsdag, tog chefsåklagare Martin Tidén vid Ekobrottsmyndigheten beslut om att inte starta en förundersökning mot Active Biotech.


- Vi har funnit att det, utifrån de anklagelser som inkommit, inte finns tillräckligt starka skäl att starta en förundersökning, säger han.


Anmälan lämnades in till Ekobrottsmyndigheten i slutet av februari och Martin Tidén meddelade då att besked huruvida en förundersökning mot Active Biotech skulle inledas eller inte var att vänta inom en vecka. Beslutet har dock dragit ut på tiden.


- Anmälningarna kom i olika omgångar och var inte strukturerat, så det tog tid att ta till sig anklagelserna, förklarar Martin Tidén.


Beslutet togs efter att Ekobrottsmyndigheten tillsammans med Finansinspektionen gjort en så kallad förutredning för att reda ut om det finns skäl att göra en förundersökning.


- Inget tyder på detta, säger Martin Tidén.


Martin Tidén påpekar att det inte är ovanligt att aktieägare känner sig vilseledda då de förlorar pengar på aktiemarknaden, men att det generellt inte betyder att det gått till på ett felaktigt sätt.


- Bara för att något verkar skumt behöver det inte vara ett brott. Att bli vilseledd är en subjektiv uppfattning, det vi gör är att titta objektivt och sätta juridik på det hela.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094