23948sdkhjf

Viktig information mellan raderna

Med hjälp av moderna sekvenseringsmetoder har det så kallade Fantom5-konsortiet kartlagt vilka gener som används i alla mänskliga celler.
Fantom5-konsortiet består av drygt 250 forskare på 114 labb runt om i världen och initierades vid Riken Center for Life Science Technologies i Japan år 2000. Projektet har pågått och utvecklats i flera steg, varav det här är det femte. Resultaten publiceras nu i en serie sammanhållna artiklar i tio olika vetenskapliga tidskrifter, däribland Nature och Blood.

Forskningen visar bland annat att en stor del av de mutationer som är kopplade till olika sjukdomar inte finns i de kodande dna-regionerna av generna utan i områden som reglerar om genen ska vara av eller på, så kallade enhancer-regioner.

- Att det skulle vara så pass mycket epigenetiska förändringar i enhancer-regionerna är förvånande vi trodde att de största förändringarna skulle ligga närmare de kodande regionerna, säger Andreas Lennartsson, forskare i Karl Ekwalls grupp på Institutionen för biovetenskaper och näringslära, KI.

De nya upptäckterna väntas i första hand öka kunskapen om hur olika sjukdomar uppstår men på längre sikt kan forskningen även komma att utgöra en bas för utvecklandet av nya läkemedel.

- Framför allt ger fynden oss ökad förståelse för hur det fungerar i normala fall. Nästa steg blir att vi ska jämföra normalfallet med hur det ser ut i celler från patienter med leukemi, i samarbete med Sören Lehmann, hematolog på Huddinge sjukhus.

- Läkemedelsutvecklingen mot leukemi har kommit ganska långt och man behandlar redan vissa subtyper av sjukdomen med mediciner mot epigenetiska förändringar men i dagsläget vet vi bara att det funkar men inte med säkerhet hur. Det hoppas vi kunna ta reda på nu, säger Andreas Lennartsson.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.064