23948sdkhjf

Mylan överväger lägga bud på Meda

Nya uppköpsrykten omgärdar det svenska läkemedelsbolaget.
Det amerikanska läkemedelsbolaget Mylan överväger att köpa sin svenska konkurrent Meda.

Det skriver Financial Times och den brittiska tidningens uppgifter återges även i Wall Street Journal.

Enligt tidningens källor har Mylan utsett rådgivare för att hjälpa till med en affär. Processen uppges dock befinna sig i ett tidigt skede.

Någon uppgift om ungefär köpeskilling förekommer inte annat än att en betydande premie sannolikt skulle betalas av Mylan.

Ett uppköp skulle förmodligen betalas med Mylan-aktier. Det amerikanska bolaget skulle kunna få skattemässiga fördelar på ett sådant förfarande då huvudkontoret kan förläggas i ett annat land och då över 20 procent av aktierna skulle kontrolleras av investerare utanför USA.

Mylan värderas i dagsläget till 18,5 miljarder dollar och sade i samband med sitt bokslut tidigare i år att det förväntar sig göra ett betydande förvärv i år.

Mylan omsatte 6,8 miljarder dollar förra året. Mer än hälften av omsättningen genereras utanför USA:s gränser. Bolaget har totalt cirka 20.000 anställda i 140 olika länder.

Det är inte första gången Meda omgärdas av uppköpsrykten. Så sent som förra våren uppgavs indiska Sun vara berett att öppna plånboken på vid gavel. I juli 2011 sades det kanadensiska specialistläkemedelsbolaget Valeant vara intresserat av Meda.

Meda-aktien har haft en fin resa på Stockholmsbörsen i år med en uppgång på 19 procent hittills. Hela bolaget värderas efter torsdagens stängning till drygt 29 miljarder kronor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063