23948sdkhjf

NGM vill locka fler bolag till börsen

Börsplatsen NGM antar en ny modell där noterade bolag får ta del av de intäkter som genereras på börsplatsen.
Börsplatsen Nordic Growth Market , NGM, introducerar en ny modell för att attrahera tillväxtbolag. Från och med den 1 juli kommer de noterade bolagen att få 25 procent av de intäkter som genereras hos NGM i samband med att deras aktier handlas. Det skriver NGM i pressmeddelande på måndagen.

- En lägre kostnad för en börsnotering bidrar till att öka bolagens intresse för att gå till börsen och dra nytta av de fördelar som det ger, kommenterar Roger Peleback, vd för NGM, i pressmeddelandet.

Han fortsätter:

- Dessutom ökar bolagens incitament att arbeta för en god likviditet i bolagens aktier, vilket gynnar både bolag och investerare på börsen.

Den nya modellen avser också att locka de noterade bolagen att stanna kvar på NGM när de växer, enligt Roger Peleback.

Anledningen till NGM:s nya strategi är en allt större kamp mellan börserna, men också tilltagande konkurrens från andra sätt att finansiera små tillväxtbolag.

- Det finns en rad konkurrenter till börshandel; riskkapital, crowd funding och så vidare. Vi menar dock att en börsnotering fortfarande är en fantastisk lösning för bolagen, även om det kostar i form av tid och pengar. På det här sättet går en del av intäkterna tillbaka till bolagen, säger han.

Andra problem för de nyare bolagen är att storbankerna, där kostnadsbesparingar drivs igenom, drar ned på sin bevakning av småbolag. Av samma skäl minskar de hårt utsatta papperstidningarnas täckning av nya företag. Resultatet har blivit att likviditeten i småbolagens aktier har blivit dålig, med stora skillnader mellan köp- och säljkurser.

Förhoppningen är att de återbetalade medlen ska komma att användas till aktiemarknadsbefrämjande åtgärder som till exempel likviditetsgaranter, rådgivning eller fler aktieägarmöten.

Hur mycket kan det röra sig om i återbäring för bolagen?

- Det varierar från några hundralappar till åtskilliga tusenlappar i månaden. För många bolag kan återbetalningen överstiga den noteringsavgift de betalar. För vissa betydligt mer.

För NGM, som har knappt 30 bolag noterade, har de senaste åren varit kämpiga vad det gäller aktier, medan derivatverksamheten har växt stadigt. Hittills i år har ett nytt bolag tillkommit, men fler står på kö, enligt Roger Peleback.

- Derivatverksamheten har växt väldigt mycket genom konstant produktutveckling med nya lösningar och funktioner. Nu vill vi göra samma sak på aktiesidan, fortsätter han.

Modellen med intäktsdelning till de noterade bolagen är unik, menar Roger Peleback.

- Det är ett helt nytt koncept, som vi tror kan komma att följas av flera börser runt om i världen.

Alla bolag på NGM Equity och Nordic MTF kommer att erbjudas möjligheten att ingå de avtal som reglerar intäktsfördelningen.
Läs också:

Life science-bolagen rusar till börsen
Bactiguard, Recipharm, Episurf och Saniona. Fyra olika bolag som har något gemensamt. Tillsammans med 20 andra life science-bolag planerar de börsnotering under året. Prognosen av antalet noteringssugna är en dubblering mot 2013.
Medtech suktar efter börsen
Två medicinteknikbolag står redo att ta klivet ut på aktiemarknaden medan två redan listade bolag vill flytta till en större lista.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.11