23948sdkhjf

Karo Bio närmar sig klinik - igen

Forskningsbolagets prekliniska projekt börjar närma sig nästa utvecklingsfas. Efter fas III-floppen med eprotirome har bolaget nya projekt och en ny strategi för kommande klinisk utveckling.
I februari 2012 stoppade Karo Bio sin globala fas III-studien med blodfettssänkaren eprotirome. Detta efter att uppföljande analyser av djurstudier visat att långtidsexponering av preparatet gav broskskador hos hund. Beskedet fick bolagets aktie att störtdyka på börsen och den har sedan dess inte återhämtat sig. Aktien är i dag värd runt en krona, något som bolagets vd Per Bengtsson hoppas ändra på.

- Många aktieägare blev besvikna efter eprotirome-beskedet. Men nu är vi ett annat bolag. Vi har dragit ner på baskostnaderna och bränner inte lika mycket pengar som tidigare, säger han.

Men bakslaget med eprotirome har inte bara fört med sig nackdelar. I och med att företaget tidigare varit i klinik finns kompetens i bolaget för en bredare verksamhet än vad Karo Bio varit haft fram till nu. Dessutom har företaget ett samarbete med Pfizer som ger ett visst kassaflöde.

- Vi har bra vind i seglen, med projektet som vi utvecklar tillsammans med Pfizer, men också inom de andra tidiga projekt vi har i preklinisk utveckling. Vi har också en korg med forskningsprojekt som fortfarande utvärderas.

Samarbetsaffären med Pfizer undertecknades sent i december 2012 och gäller forskning inom autoimmuna sjukdomar som utgår från Karo Bios Rorgamma-plattform. Affären har hittills gett Karo Bio intäkter på omkring 75 miljoner kronor under de första två åren och den första milstolpeersättningen på 12,8 miljoner svenska kronor betalades ut i september 2013 för ett okänt prekliniskt utvecklingsmål.

Per Bengtsson påpekar att storleken på milstolpeersättningarna ökar om projektet går in i klinisk fas, även om han inte vill ange några siffror.

- Det blir en väldigt tydlig skillnad, säger han.

Parallellt driver Karo Bio flera tidiga utvecklingsprojekt varav två, ett mot cancer och ett mot multipel skleros, liksom Pfizer-projektet börjar avancera. Planen är att inom en inte allt för avlägsen framtid ta samtliga projekt till klinik.

- Innan året är slut räknar vi med att ha tagit något av projekten in i klinik. Detta beror förstås av att de prekliniska resultaten är starka och att vi löst finansieringen för de projekt där vi ännu inte har någon partner, säger Per Bengtsson.

Per Bengtsson är tydlig med att företaget letar partners för projekten mot cancer och MS även om bolaget för det sistnämnda projektet har de en amerikansk forskningsfinansiär i ryggen fram till dess att de valt en molekyl att gå vidare med.

- Karo Bio är ett för litet bolag för att driva projekt i sen klinisk fas. Därför vill vi höja värdet på bolaget genom att flytta projekten närmare klinik samtidigt som vi söker finansiering för den fortsatta utvecklingen via anslag eller avtal, säger Per Bengtsson och fortsätter:

- Jag tror att vi genom att ta fram bra data till en bra bedömning kan få in en partner till de andra projekten, annars så skulle vi inte satsa på det här.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.451