23948sdkhjf

Sverige drunknar i Pfizers planer

När läkemedelsjätten leker med tanken på att köpa upp Astrazeneca ligger fokus inte på Sverige.

Som ett svar på Astrazenecas försvartal mot aktieägarna den 6:e maj presenterade igår, onsdag, Pfizer en grafisk vision om hur ett sammanslaget Astrazeneca-Pfizer skulle kunna se ut. Stora forskningsmiljöer presenteras i både Storbritannien och USA - men Sverige finns inte med i planerna.


Istället lyfter världens största läkemedelsbolag nio forsknings- och utvecklingsanläggningar i bland annat amerikanska San Francisco, San Diego, Cambridge, Boston och New York. I Storbritannien nämns Cambridge och Sandwich som framtida forskningsmiljöer.


[tboot_well class="pull-right" width="50%"]


Astrazeneca i siffror:


51 500 anställda globalt i 100 länder.


34 procent av dessa är stationerade i Europa,


33,4 procent i Asien/Pacific,


21,7 procent i Nordamerika,


sex procent i Central- och Sydamerika,


4,1 procent i Mellanöstern och Afrika


5 900 arbetar i Sverige


Källa: Astrazeneca


[/tboot_well]

Det är inte första gången Pfizer duckar för att involvera Sverige i planerna efter en eventuell sammanslagning av Astrazeneca och Pfizer. I samband med att Pfizer först offentliggjorde sina budplaner skrev koncernchefen och styrelseordföranden Ian Read ett brev till Storbritanniens premiärminister med försäkran om att Storbritannien skulle vara en viktig bas för ett sammanslaget läkemedelsbolag. Inte med ett ord nämndes Sverige, där Astrazeneca i dag har omkring 5 900 anställda och huserar en av koncernens viktigaste produktionsanläggningar, i Södertälje, och forskningsanläggningar, i Mölndal.

Se hela grafiken här.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078