23948sdkhjf

Novo-försening ger Sobi skjuts

När Sobi presenterade kvartalssiffror gav vd en uppdatering kring bolagets blödarprojekt. Samtidigt kommenterade han förvärvsvågen i läkemedelsindustrin: "Vi är inte till salu".

Att danska läkemedelsjätten Novo Nordisks Faktor VIII mot blödarsjuka drabbats av en tämligen rejäl försening är bra för Sobi och ökar värdet på Sobis och Biogens eget konkurrerande projekt. Det sade läkemedelsbolaget Sobis vd Geoffrey McDonough under torsdagens rapportkonferens för media.


- Det är ingen tvekan om det, sade han på frågan om det är bra för Sobi.


Vd bedömer att Sobis faktor VIII-projekt kommer att vara ensamt på Europamarknaden i cirka ett år och Bayer bedöms som marknadstvåa lanseringsmässigt.


I USA väntas projektet vara ensamt på marknaden i ungefär två år. I USA är det rimligt att Faktor VIII, som ännu inte godkänts, marknadslanseras under juli månad i år, enligt Geoffrey McDonough.


Beträffande systerprojektet Faktor IX, som redan godkänts i USA, väntas alltjämt en lansering innevarande månad av partnern Biogen.


Att Sobi skulle öppna förvärvsplånboken är inte något som ligger högt upp på bolagets dagordning för närvarande men under 2015 och 2016 kan det få ökad uppmärksamhet, menar vd. Beträffande den förvärvsvåg som sveper genom läkemedelssektorn låter dock Sobis vd meddela att bolaget inte är till salu.


- Vi är definitivt inte till salu, säger han.


Geoffrey McDonough angav även att Sobi inte haft några indikativa erbjudanden kring sina båda blödarsjukaprojekt.


Senare denna månad ska Sobi träffa det amerikanska läkemedelsverket FDA gällande diskussioner kring en indikation för Kepivance mot halscancer och efter det besluta sig för en eventuell amerikansk marknadsansökan.


Kiobrina-avskrivningen om 325 miljoner kronor bedöms täcka alla kostnader och några fler kostnader hänförliga till projektet är inte att vänta, lät vd förstå.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063