23948sdkhjf

“Fientligt bud kan bli nya strategin”

Analytiker spår att Pfizer kommer att återkomma med nya förvärvsplaner i slutet av 2014.

En volatil period väntar Astrazeneca-aktien efter att bolaget avfärdat Pfizers vänligt sinnade budförslag. Om kursen faller kan Pfizers snart vara tillbaka. Det tror Swedbank enligt en kommentar på tisdagen.


Bakgrunden är de brittiska uppköpsregler som säger att regelrätt bud måste läggas inom 28 dagar efter ett att indikativ bud presenterats, den så kallade "put up or shut up"-perioden.


Swedbank tror att Pfizer har använt denna period för att undersöka möjligheterna för ett vänligt sinnat bud, något som ser ut att ha misslyckats med tanke på Astrazenecas avfärdande.


Om inget händer - exempelvis att en tredje part ger sig in i leken eller Astrazeneca-styrelsen gör en helomvändning och rekommenderar Pfizers förslag - fram till den 26 maj måste Pfizer dra sig tillbaka i åtminstone ett halvår.


”Pfizer måsta då avvakta i åtminstone sex månader till sent i november och då kan ett fientligt bud bli den nya strategin, baserat på en kombination av Astrazenecas värdering, koppling till preparat i pipeline och reviderade skatteregler i USA", skriver Swedbank.


Swedbank förväntar sig en svängig period för Astra-aktien, och eventuellt ytterligare press på kursen, efter den 26 maj.


Banken förutser visserligen inget brant fall för Astrazeneca-aktien efter den 26 maj, men risken finns och ett stort kursfall skulle öka sannolikheten för ett fientligt bud från Pfizer i slutet av 2014, resonerar Swedbank. Här påtalas att det enligt brittiska regler räcker med stöd från ägare med sammantaget 50 procent av aktierna.


Samtidigt har flera storägare uttryckt missnöje med att Astra-ledningen avvisat Pfizers bud.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062