23948sdkhjf

"Danmark är en raket"

Färska siffror visar att Sverige halkat efter Danmark i export av medicin- och läkemedelsprodukter. Nu ska Lif göra en egen utredning för att få en klar bild av hur det står till.
Enligt den nyutkomna rapporten Nordic Exports of Goods and Exporting Enterprises från Nordiska Ministerrådet låg Danmarks export för medicinska produkter och läkemedel på motsvarande 85 miljarder kronor under 2012. Sveriges motsvarande siffra var drygt 62 miljoner.

Med tanke på att Sveriges befolkning är nästan dubbelt så stor som Danmark blir skillnaden alltmer markant. Men enligt Anders Blanck, vd på de forskande läkemedelsbolagen, Lif, beror gapet mer på att Danmark dragit ifrån än att Sverige tappat.

- Det har kommit flera olika rapporter om svensk export den senaste tiden och de visar alla lite olika resultat. Beroende på hur vi tittar ser vi olika saker, men den samlade bild vi har fått är att den svenska läkemedelsexporten klarat sig förhållandevis bra. Jämför vi med Sveriges siffror från tidigare år kan vi inte se någon drastisk nedgång, säger han.

För att få en mer detaljerad bild av hur det ligger till med just läkemedelsexporten har Lif beställt en utredning där forskare från Institutionen för vetenskap och samhälle vid Lunds universitet jämför Sverige och Danmark med varandra. Utredningen förväntas vara klar i maj i år.

- Tanken är att utredningen ska ge oss ett ekonomiskt fotavtryck av läkemedelsbranschen som den ser ut just nu, säger Anders Blanck.

Danmarks siffror beror framför allt på att landet ökat sin export av medicinska produkter och läkemedel utanför EU avsevärt de senaste åren, i synnerhet till USA och Brasilien.

- Danmark är en raket och kommer med största sannolikhet att fortsätta växa. De har kvar sina läkemedelsjättar Lundbeck och Novo Nordisk, som för övrigt är större än Statoil, i landet.

Varför går det så bra för just Danmark?

- Det är flera saker, dels har Danmark en utbredd industripolitik och eftersom läkemedelsindustrin ses som en nyckelindustri har företagen nära relationer till danska regeringen och en stark position i landet. Bolagen ägs också av stiftelser vilket gör att de inte kan flytta ut ur landet, säger Anders Blanck.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078