23948sdkhjf

"Blicka bortom horisonten"

Om vi ser Norden som vår region i Europa får vi mycket större möjligheter att vara konkurrenskraftiga globalt, skriver Jenni Nordborg i sin krönika.
Samtidigt som hela landet tapetseras av valaffischer till EU-parlamentet blir det extra påtagligt hur lite vi i Sverige i vanliga fall diskuterar möjligheterna inom EU. Många företag ser fortfarande inte EU som den egna hemmamarknaden. Det är synd, vi behöver bredda perspektivet. Om vi istället ser Norden som vår region i Europa får vi mycket större möjligheter att vara konkurrenskraftiga globalt.

Globaliseringen gör att konkurrensen om forskningsinvesteringar ökar. Vinnovas senaste rapport om life science-industrin visar på en minskning med drygt 4 000 anställda i Sverige de senaste fem åren. Det är framför allt Astrazenecas stängning av två forskningsenheter som fått stort genomslag. Pfizers bud på Astrazeneca dominerar nyheterna inom branschen i dagsläget. Vad ett eventuellt uppköp innebär kan vi bara spekulera kring men det ställer frågan om att vara ett attraktivt ekosystem för hälsa på sin spets.

Den svenska marknaden är inte tillräckligt stor för att motivera internationaliserade företag att lägga sina investeringar just här. Vi måste erbjuda andra fördelar, som attraktiva forskningsmiljöer av hög internationell klass och att offentlig sektor är med i utveckling av nya innovationer. En ökad grad av internationell samverkan, både inom EU och med andra delar av världen, behövs för att vi ska behålla och stärka vår position för framtiden.

Horisont 2020 är EU:s nya ramprogram och världens största satsning på forskning och innovation, med total budget på 80 miljarder euro. Sverige hör till de länder som är framgångsrika att ta hem konkurrensutsatta forskningspengar från EU. Cirka 2,5 miljarder kronor går till Sverige årligen. Men det är universiteten med Karolinska Institutet i spetsen som dominerar.

Deltagandet från växande svenska företag behöver radikalt öka. I Horisont 2020 är satsningarna på ambitiösa och målinriktade företag som har god tillväxtpotential betydande. En skillnad från och med i år är att EU nu satsar på mer marknadsnära innovationer och ett företag kan söka som enskilt företag eller i konsortier. Den maximala summan för ett enskilt företag är 2,5 miljoner kronor euro per projekt.

Det handlar inte bara om pengar. Minst lika viktigt är att svenska företag får möjlighet att koppla upp sig mot marknader och samarbetsparter som finns i andra länder.

Konkurrensen om EU-finansiering bara växer och det kan upplevas krångligt, men se istället möjligheterna. Sweden Bio driver ett EU-supportkontor som erbjuder skräddarsydd och kostnadsfri rådgivning för företag inom life science. Mitt råd är att ta hjälp och få en fast-track via EU till din globala marknad.

Jenni Nordborg,
krönikör och enhetschef för Bioentreprenörsskap på Vinnova.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.111