För många riktade satsningar
Svensk forskningspolitik behöver fokusera mer på fri forskning och mindre på öronmärkta pengar, det anser Stefan K Nilsson, medicine doktor i fysiologisk kemi och ordförande i Future faculty vid Umeå universitet.
En av slutsatserna som utkristalliserats i diskussionerna är att svenska forskningsmedel de senaste åren inte fördelats på bästa sätt. Hur ser du på det?
- Jag håller med om det. Vi inom forskarkollektivet är ganska överens om att det finns tillräckligt med pengar i omlopp, det visar också jämförelser med andra forskningsnationer, men att för mycket av dem går till strategiska, toppstyrda satsningar.
Men är det inte bra med konkreta satsningar?
- Det är lätt att tro det, politiker vill ofta ha riktade satsningar eftersom de blir mer synliga och är lättare för allmänheten och dem själva att greppa, men det finns flera studier som tyder på att länder som satsar mer på oriktade forskningsanslag är mer framgångsrika och i större utsträckning bedriver genombrottsforskning. Ett exempel är Danmark vars life science-industri har tagit stora kliv framåt medan Sverige stått still.
Vad vill du se i stället?
- Precis som Gunnar Öquist tog upp på den politikerdebatt vi hade nyligen i Umeå, borde basanslagen höjas ordentligt. Flera av politikerna pratade om ökad autonomi för universiteten men det spelar ju mindre roll om det inte finns tillräckligt med pengar att fördela. Men det var också mycket tal om hur viktig fri forskning och basforskning är så vi får se om det är något som politikerna verkligen tänker göra något åt.
Hur tycker du att pengarna ska fördelas?
- Jag skulle vilja se ett system där de bästa projekten, oavsett område, gynnades i större utsträckning än i dag då större delen av pengarna går in i riktade satsningar.
Kommer ni i Future faculties fortsätta jobba för den här frågan?
- Ja,tidigt i juni planerar Future faculty på Karolinska institutet en politikerdebatt specifikt om unga forskares situation. Sedan fick jag verkligen en tankeställare när FP:s representant Tina Acketoft berättade att det inte fanns någon som lobbade för fri forskning så det börjar nog bli dags för oss i Future faculty och hela forskarsamhället att göra vår röst hörd ännu mer.
[tboot_accordion_bootstrap name="UniqueName"]
[tboot_accordion_bootstrap_section color="primary" name="" heading="Fakta Future faculty" number="1" open="yes"]
Future/Junior Faculties är intresseorganisationer för yngre disputerade forskare som bedriver aktiv forskning men saknar fast anställning vid främst medicinska och naturvetenskapliga fakulteter vid bland annat. Karolinska institutet, Umeå, Linköping, Uppsala, Göteborg och Lunds universitet. Dessa bildar den löst sammansatta gruppen Junior Faculties Sverige. Sammantaget har gruppen några tusen medlemmar i Sverige.
[/tboot_accordion_bootstrap_section]