23948sdkhjf

Cancervaccin effektivt i kombo

Immunicum har hittat synergieffekter i en avslutad studie och söker nu om tillstånd att utreda fyndet.
First North-bolaget Immunicum, som utvecklar terapeutiska cancervacciner, meddelar att preliminära studiedata talar för att kombinationsbehandling med bolagets cancerpreparat Intuvax och vissa tyrosinkinashämmare kan ha en synergistisk antitumöreffekt.

Immunicums formellt avslutade fas I/II-studie med Intuvax på metastaserande njurcancer visar fortsatt övertygande överlevnadsdata. Dessutom har två patienter i studien, vars tumörmetastaser efter Intuvax-behandling har gått i progress, fått tilläggsbehandling med tyrosinkinashämmare och därefter uppvisat en anmärkningsvärd tillbakagång av samtliga kvarvarande metastaser.

Immunicum har nu skickat in en ansökan till den lokala etikprövningsnämnden i Uppsala för att få insamla ytterligare data vad gäller tumörrespons efter den nyligen avslutade fas I/II-studien på metastaserande njurcancer.

"Motivet till ansökan är tvåfaldigt. För det första så tycks framgångsrik vaccinbaserad immunterapi förlångsamma tumörutvecklingen och i vissa fall även inducera en sen regress av tumören. För det andra så har några av Immunicums studiepatienter på grund av tumörprogress erhållit tilläggsbehandling med tyrosinkinashämmare, vilket gör att bolaget kan utvärdera eventuell synergieffekt mellan sin vaccinbaserade immunterapi och etablerad behandling", skriver Immunicum i pressmeddelande.

Ett vetenskapligt abstract med data från studien kommer att presenteras på cancerkongressen Asco som i år pågår mellan den 30 maj och den 3 juni.

Immunicum fortsätter att samla in data och planerar att meddela övergripande information om data som samlats fram till tiden för Asco-konferensen, vilket beräknas ske den 2 juni.

Bolaget är i slutfasen av planeringen av en uppföljande, och fullt finansierad, fas II-studie som beräknas starta under 2014.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063