23948sdkhjf

Cancerbolaget Lidds på väg till börsen

Med en ny formulering av en känd substans hoppas Helsingborgsbolaget Lidds öppna vägen för en ny lokal behandling av prostatacancer. Ett par emissioner och en börsnotering ska ta bolagets projekt genom fas II.
Nyligen presenterade forskningsbolaget Lidds lovande data från en klinisk fas IIa-studie med läkemedelskandidaten Liproca Depot för behandling av lokaliserad prostatacancer. Läkemedelskandidaten baserar på en väl etablerad substans, Schering-Ploughs antiandrogen flutamid vars patent gick ut vid millennieskiftet, men som i Lidds projekt administreras med en helt ny formulering och doseringsprincip. Den aktiva substansen administreras inbäddad i en strukturmodifierad kalciumsulfatmatrix via injektion som en pasta, vilket möjliggör en kontrollerad och långsam frisättning av den aktiva substansen under 6-9 månader.

- Formuleringen är tänkt att ges som lokal behandling direkt till prostatan, i stället för oralt som tablett, vilket sprider läkemedlet till hela kroppen, och därmed orsakar många och allvarliga biverkningar. På så vis hoppas vi kunna uppnå önskad effekt med bibehållen livskvalitet, säger bolagets vd Lars Åke Malmsten.

Nästa steg i den kliniska utvecklingen är en multinationell dosvärderingsstudie med uppföljning under sex månader och jämförelse skall göras med dagens orala behandlingsalternativ med flutamid. Men först ska bolaget utvidga den nyligen avslutade fas IIa-studien med en högre dos.

- Det blev så intressanta dos-responsresultat att vi vill testa att dubblera dosen på ett tiotal patienter. Studien kommer att genomföras under andra halvåret 2014.

Nästa år planerar bolaget att genomföra en större dosvärderingsstudie med preliminär start under andra kvartalet 2015.

Prostatacancerprojektet är bolagets första läkemedelsprojekt i produktportföljen, men tekniken bakom läkemedelskandidaten, den långsamma frisläppningen som gör tekniken unik, kan appliceras även för behandling av andra lokaliserade cancerformer och på andra läkemedelssubstanser som exempelvis cytostatika, påpekar Lars Åke Malmsten.

- Vi har parallellt utvecklat en teknikplattform som kan användas för att bygga vidare vår pipeline med andra substanser och tumörformer.

Lidds grundades i inkubatorn Puls år 2003 och bygger på idéer och forskning från Göteborgs universitet och Uppsala universitet. Puls har efter ett par emissioner spätt ut sin ägarandel och är i dag en av totalt 120 ägare.

- Vi har ingen enskild ägare som äger mer än tio procent i bolaget, och Puls är en av de större ägarna.

Bolaget drivs i dag som ett virtuellt bolag med en handfull personer i ledningsgruppen. Organisationen är väldigt ekonomiskt uppbyggd, påpekar vd:n och hänvisar till att resurser för exempelvis läkemedelstillverkning och klinisk prövning hyrs in vid behov.

- Under bolagets elva år har vi lyckats hushålla med de 94 miljoner kronor som vi fått in genom emissioner, varav flertalet är privatpersoner. Det hade aldrig gått med en större organisation.

Till sommaren planerar bolaget att noteras på Nasdaq OMX:s tillväxtlista First North och inför börslistningen har bolaget tagit in två nya toppar med lång branscherfarenhet. David Westberg är ny operativ chef och har en bakgrund från Orexo, Karolinska Development och Pharmacia. Per-Ola Forsberg är ny finanschef med erfarenhet från Probi och LU Bioscience.

- Vi har gjort dessa rekryteringar under våren i år som förberedelse inför den planerade noteringen i mitten av juli.

Inför noteringen gör bolaget också två emissioner, en företrädesemission till befintliga ägare som kan ge bolaget 45 miljoner kronor, och en spridningsemission som kan ge ytterligare 15 miljoner kronor. Spridningsemissionen emitterar dels aktier, dels units genom vilka ägarna får möjlighet att köpa fler aktier i en senare emission under 2015.

- Pengarna ska ta oss fram till fas III med Liproca Depot. Därefter hoppas vi hitta en partner som kan komplettera oss med både kompetens och kapital som behövs genom fas III och till marknadsgodkännande i USA och EU.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063