23948sdkhjf

Miljardsatsning på industriproduktion

Regeringen gör tillsammans med KTH, Astrazeneca och Scania en satsning på högre utbildning i Södertälje, där två globala företag har en stor del av sin produktion.
1,6 miljarder kronor kommer att satsas på industrinära forskning och utbildning under kommande tioårsperiod. Det är bland annat staten, genom Kungliga Tekniska Högskolan, Södertälje kommun samt Astrazeneca och Scania från näringslivet som i en gemensam satsning vill bygga upp en kompetensbas i Södertälje. Beslutet om att ge särskilt stöd till upprättandet av en filial av KTH presenterades av forsknings- och utbildningsminister Jan Björklund under en presskonferens i dag, måndag.

- Sverige är en industrination och så ska det förbli. Det är industrin som har byggt vårt välstånd och fortfarande bygger vårt välstånd, kommenterade han under presskonferensen.

Satsningen har delvis redan påbörjats och hälften av potten på 1,6 miljarder kronor har redan öronmärkts eller delats ut. 800 miljoner kronor är nya från utspelet på måndagsmorgonen.

Södertälje har en stark industrinärvaro där både läkemedelsjätten Astrazeneca och fordonsbolaget Scania har stora produktionsanläggningar. I dag finns ett par hundra utbildningsplatser för högskoleingenjörsutbildningar men tanken är att volymen ska byggas ut med 1 200 platser, berättade Jan Björklund.

- Det här är en utbyggnad med 150 procent jämfört med vad som finns i dag, deklarerade Jan Björklund som också påpekade att satsningen innebär större fokus på forskning inom industriproduktion.

Bakgrunden till satsningen är den hårdnande internationella konkurrensen om arbetstillfällen och industriföretag.

- Vi vill att de stora svenska företagen ska känna att Sverige stöttar dem i olika förutsättningar.

Efter de senaste veckornas budvändor mellan Pfizer och Astrazeneca har Astrazenecas svenska verksamheter hamnat högt på den politiska agendan. Fokus har tidigare varit riktat mot forskningsverksamheten men dagens utspel sätter ljus på Astrazenecas produktionsanläggning och Sverige-vd:n Jan-Olof Jacke är mycket glad över satsningen:

- Det är ett viktigt bidrag om vi långsiktigt ska vara en konkurrenskraftig industrination då måste vi ligga i absolut framkant av industriproduktion, kommenterade han satsningen.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062