23948sdkhjf

Wallenberg satsar på kliniska forskare

Vill höja statusen på klinisk forskning och ger 15 miljoner kronor till 25 forskare.
Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse slår ett slag för den kliniska forskningen i Sverige. Stiftelsen lägger in 600 miljoner kronor i ett utbildningsprogram inom Wallenberg Clinical Scholars som ska omfatta 25 framstående forskare.

- Målet är att stärka svensk klinisk forskning genom att identifiera de bästa kliniska forskarna, ge dem goda möjligheter att bedriva sin verksamhet och få genomslag för forskningens resultat, både inom vetenskapen och vården, säger Peter Wallenberg Jr, vice ordförande Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, i ett pressmeddelande.

Genom programmet ska forskarna få forskningsmedel på 15 miljoner kronor under en femårsperiod med möjlighet till förlängning.

- Satsningen är förbehållen kliniska forskare av internationell toppklass och kommer att stärka den kliniska forskningens status. Programmet kommer också att höja kvaliteten på framtidens akademiska ledare i klinisk miljö, säger Göran Sandberg, verkställande ledamot vid Knut och Alice Wallenbergs Stiftelse, i pressmeddelandet.

Satsningen på kliniska forskare är en del av Wallenbergsstiftelsens satsning på medicinsk forskning som totalt uppgår till 1,7 miljarder kronor. Förutom utbildningsprogrammet satsar stiftelsen bland annat på att utveckla infrastruktur för sekvensering av mänsklig arvsmassa, bygga upp av biobanker och register samt att utveckla Scilifelab och inrätta laboratorier i Göteborg, Lund och Umeå.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062