23948sdkhjf

Alla ombord i Diamydstudie

Diabetesvaccin testas i forskarinitierad fas II-studie.
Alla deltagare har inkluderats i fas II-studien, Diabgad-1, där Diamyd Medicals diabetesvaccin Diamyd, testas i barn och ungdomar som nyligen
fått typ 1-diabetes. De första resultaten från studien kommer därmed att kunna presenteras i början av 2015.

Studien, Diabgad-1, som är den första i sitt slag, kombinerar behandling med diabetesvaccinet Diamyd med tillskott av D-vitamin och det inflammationsdämpande läkemedlet ibuprofen. Fas II-studien utvärderar även effekten av en dubbel dos av Diamyd och proteinet GAD som är den verksamma substansen i Diamyd, skriver bioteknikbolaget vidare.

Diamyd är ett diabetesvaccin under utveckling som tagits fram av forskningsbolaget Diamyd Medical. Vaccinet testades tidigare i ett omfattande fas III-program men fick negativa studiedata under 2011 . Resultaten ska dock ha visat effekt i vissa subgrupper vilket nu utvärderas i två skilda forskarstyrda studier, en från Lunds Universitet och en från Linköping.

Den aktuella studien är en forskarinitierad fas II-studie som leds av professor Johnny Ludvigsson vid Linköpings Universitet. Parallellt med studien arbetar Johnny Ludvigssons forskargrupp med att tyda resultaten från den stora fas III-studien.

Läs också vår kartläggning över de svenska läkemedelsprojekten i fas II:

Svenska hoppen i fas II

Svenska forskningsföretag fortsätter att leverera läkemedel med globalt intresse. Life Science Sweden har tittat närmare på vilka läkemedelskandidater som kan bli nästa internationella succé.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078