23948sdkhjf

Senzime tar studie till nästa fas

Clinisenz, bioteknikföretaget Senzimes instrument för blodglukosmätning, går in i en ny fas i en pågående klinisk studie.

Genom att koppla en kateter mellan patienten och Clinisenz möjliggörs en kontinuerlig och automatiserad mätning av glukosmängden i blodet från ett venöst- eller ett mikrodialysprov.


Analysinstrumentet avses för mätning av blodglukos både på sjukhus och inom den öppna vården, till exempel företagshälsovård, hälsocentraler eller liknande.


Tidigare delresultat från en studie som utförs vid Akademiska Universitetssjukhuset i Uppsala har visat att metoden har en högre känslighet och möjliggör längre mätperioder än de mätmetoder som traditionellt sett används i dag.


Studien går nu in i en ny fas, vars syfte är att visa att den automatiska och kontinuerliga glukosmätningen som Clinisenz möjliggör hos patienter med förhöjd risk att utveckla diabetes kan vara ett bättre underlag för en diagnos, jämfört med de enstaka blodprover som tas idag.


- Behovet av att kontinuerligt mäta blodsockernivån är stort, såväl inom sjukvården som för att öka medvetenheten hos till exempel diabetiker och överviktiga om hur mat och dryck kan påverka deras hälsa. Individen kan själv se direkt på skärmen hur födointaget påverkar blodsockret – vilket kan vara ett viktigt incitament för att ändra livsstilsfaktorer, säger Senzimes vd Lena Söderström, i ett pressmeddelande.


Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063