23948sdkhjf

Medivir-aktie stiger på hepatitaffär

Mercks köp av sektorkollegan Idenix får svenska Medivir att lyfta på börsen.
Att den amerikanska läkemedelsjätten Merck lagt bud det amerikanska hepatit C-bolaget Idenix för knappt fyra miljarder dollar får Medivir, med inriktning mot hepatit C, att stiga rejält på måndagseftermiddagen.

- Mercks förvärv av Idenix visar att det finns ett intresse för nukleotid-läkemedel inom hepatit C från de riktigt stora läkemedelsbolagen och Medivir har nukleotid-projekt i preklinisk fas som potentiellt skulle kunna vara värdefullt. Det är på det projektet som Medivirs aktie handlas upp, kommenterar Nordea Markets läkemedelsanalytiker Erik Hultgård till Nyhetsbyrån Direkt.


Så aktieuppgången har inget att göra med det redan marknadsgodkända flaggskeppsprojektet simeprevir?


- Det har jag väldigt svårt att se. Snarare tvärtom, då konkurrensen för simeprevir kommer att öka i och med att Merck kommer att få en ännu bättre produkt rimligtvis. Men det är mycket pengar Merck betalar för en nukleotid så kan Medivir visa att deras projekt fungerar kan det visa sig mycket värdefullt, fortsätter Erik Hultgård.


Medivirs ambition är att utse en läkemedelskandidat inom nukleotidområdet under sommaren och i så fall skulle den kandidaten kunna ta klivet in i fas I kring halvårsskiftet nästa år, förklarar Medivirs ir-chef Rein Piir för Direkt.


Vid 15.50-tiden på måndagen hade Medivirs aktie stigit med 7,5 procent till 136:50 kronor.


- Vi har någonting som andra betalar väldigt mycket pengar för, berör Rein Piir aktiekursreaktionen och instämmer i att måndagens affär inte har något med simeprevir att göra.



Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062