23948sdkhjf

Beactica och Medivir i samarbete

Ska leta efter nya leadsubstanser inom hemligt terapiområde.  
Det Uppsalabaserade forskningsbolaget Beactica tecknar samarbetsavtal med Stockholmsbaserade Medivir. Enligt avtalet ska de båda bolagen söka efter nya substanser som kan bli nya möjliga behandlingar.

Beactica arbetar inom fragmentbaserad läkemedelsutveckling och utvecklar en plattform med småmolekyler där läkemedelsföretag kan söka efter komponenter till nya leadsubstanser. Vad de båda bolagen ska söka efter är dock hemligt.

- Vi hjälper läkemedelsföretag att ta fram nya leads och det är precis vad Medivir ska göra. De har tagit fram ett projekt och ett mål och vi ska applicera vår plattform för att ta fram nya inhibitatorer, säger Beacticas vd Per Källblad.

Beactica har sedan tidigare samarbeten med en handfull stora läkemedelsbolag som Boehringer Ingelheim, Janssen och Takeda, men avtalet är det första i sitt slag som Beactica tecknar med ett svenskt företag.

- Det säger ju också en del om i vilket läge Medivir befinner sig i som bolag. För oss är det en viktig validering av vår plattform och går i linje med vår strategi att bygga samarbeten med läkemedelsföretag, säger Per Källblad.

Beactica har i dagsläget tio anställda varav flera av dem kommer att arbeta tillsammans med Medivirs forskare i det nya samarbetsprojektet. Inga nyanställningar krävs i detta skede och affären innebär främst en ekonomisk trygghet för Beactica. Men vd:n Per Källblad, som tidigare arbetat på Medivir, glädjs även på ett personligt plan:

- Ibland tar det längre tid att få förtroende på hemmamarknaden så vi fick ta vägen via ett par stora internationella läkemedelsbolag först. Men det ska bli roligt att få arbeta tillsammans med gamla kollegor igen, säger han.
Läs också:

Beactica utökar avtal med Boehringer Ingelheim
”Stora företag som Boehringer Ingelheim vänder sig den globala marknaden när de söker tjänster som vår. Att de då väljer oss är förstås väldigt roligt”, säger Beacticas vd Per Källblad.

Svenska metoder utmanar
Transient Interactions och Beactica är två av flera svenska bolag som slagit sig på olika former av fragmentbaserad läkemedelsutveckling. Metoden har flera fördelar jämfört med det mer etablerade tillvägagångssättet, high-throughput screening.

Beactica startar CNS-projekt med Janssen
Samarbetet inom fragmentbaserad läkemedelsutveckling utökas.

Beactica i tungt avtal
- Vår största amerikanska deal, kommenterar forskningsföretagets vd Per Källblad.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.109