23948sdkhjf

Ingen effekt med PMS-kur

Läkemedelskandidaten mot svår PMS lyckades inte uppnå utsatta mål i en studie på patienter. Men forskarna fann viss effekt hos en subgrupp.
Umecrine Moods läkemedelskandidat UC1010, som utvecklas som behandling av patienter med premenstruell dysforisk syndrom, PMDS, eller svår PMS, nådde inte sitt primära mål. Bolaget släppte i dag resultat från en avslutad fas II-studie där 120 patienter deltagit och det primära effektmåttet, som var summan av uppskattningen för fyra symtomparametrar, fick inte statistisk signifikans mot placebo. Dock indikerar en post hoc-analys en positiv behandlingseffekt på en subpopulation med de sjukaste patienterna.

- Det primära slutmålet med studien uppnåddes inte men det har gjorts observationer som måste analyseras vidare från denna explorativa studie innan vi kan dra slutsatser om nästa steg, säger Torbjörn Bjerke, vd för Karolinska Development, i ett pressmeddelande.

Vidare påpekar bolaget att UC1010 tolererades väl och inte gav upphov till några allvarliga biverkningar och substansen kommer att fortsätta utvärderas.

- PMDS-symptom uppstår efter ägglossningen och tycks bero på verkan av en nedbrytningsprodukt av progesteron i hjärnans emotionella centrum för vilken kvinnor med PMDS har en ökad känslighet. Umecrine Mood är det första företaget som har lyckats utveckla substanser med en helt ny verkningsmekanism vilka minskar nedbrytningsproduktens aktivitet. Studien visar att UC1010 var vältolererad och resultaten motiverar ytterligare analyser, säger Karin Ekberg, vd för Umecrine Mood, i ett pressmeddelande.

Umecrine Mood är ett av Karolinska Developments portföljbolag och är baserar på forskning från Umeå universitet. Karolinska Development äger 38 procent av Umecrine Mood.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079