23948sdkhjf

Xvivo och Vivoline till rätten

Xvivo Perfusions stämning mot Vivoline rörande vidareutvecklingen av bolagets perfusionsvätska går in i en ny fas. Bolagen har inte lyckats förlika och nu väntar rättegång.
Det var i samband med att forskningsbolaget Vivoline skulle noteras på Aktietorget våren 2013 som Xvivo Perfusion reagerade på sektorkollegans produktportfölj. I pipelinen fanns vätskor som liknar de vätskor som Xvivo Perfusion utvecklat tillsammans med professor Stig Steen och säljs för användning vid organtransplantation. Xvivo Perfusion, som genom ett licensavtal med Stig Steen, anser sig äga rättigheterna till ursprungsversionen och alla vidareutvecklingar av tekniken, valde då att stämma Vivoline.

- Vi såg i prospektet att några av deras lösningar ingick i våra licensierade immateriella rättigheter så vi tog kontakt med Vivoline och därefter med jurister och experter på området som stöttade vår uppfattning.

Vivoline å sin sida tillbakavisar påståendet och menar att Xvivo utökat tolkningen av vad de skulle ha patent på. Peter Sebelius, som är vd på Vivoline, menar att avtalet med Stig Steen, om det vore som Xvivo framställt det, skulle varit orimligt. - Det skulle i så fall innebära att Stig Steen som professor inte skulle kunna uppfinna några mer produkter inom organtransplantation. Med ett sådant avtal skulle han vara livegen i dag.

Samtidigt påpekar han att tiden för stämningen varit anmärkningsvärd.

- Vi har noterat att Xvivo kommunicerat kring stämningen i samband med att vi noterades och genomförde en emission och det är väldigt olyckligt. Men vår bedömning är densamma som tidigare och jag personligen är inte särskilt oroad. Jag tycker att det är synd att vi tävlar i rätten och inte på marknaden, säger Peter Sebelius.

Xvivo stämde under hösten 2013 Vivoline, som tagit över de aktuella uppfinningarna från Stig Steen. Bolagen har under våren mötts i muntliga förhandlingar med domare vid Lunds tingsrätt för att bland annat se över möjligheterna för förlikning. Då parterna inte lyckats förlika går ärendet vidare. - Vi har en kontinuerlig dialog med Vivoline för att gemensamt hitta en lösning, men dessvärre har det hittills inte lett någonvart, säger Christoffer Rosenblad.

[tboot_well class="pull-right" width="50%"]
Tvisten i korthet
Xvivo har licensierat rättigheterna kring LPD, dextran med lågt kaliuminnehåll, med tillsatser av kalcium från Stig Steen genom bolaget Igelösa Life Science.

I Xvivos portfölj finns: Perfadex, som består av LPD utan tillsatser av kalcium. Steen Solution, som är baserad på LPD med tillsatser av kalcium.

I Vivolines utvecklingsportfölj finns: SS2, baserad på LPD med tillsatser av kalcium. Heartadex 1, som är baserad på LPD med tillsatser av kalcium. Heartadex 2, som är baserad på LPD med tillsatser av kalcium.

Skillnaden på produkterna är olika koncentrationer i vätskan och olika tillsatser.

[/tboot_well]

Peter Sebelius intygar att bolagen undersökt andra vägar som samarbeten men utan att komma fram till något. - Det finns dem som säger att det skulle vara en bra idé. Men nu är vi i ett läge där Xvivo stämt oss och vi får ta det därifrån. Xvivo har nu fram till den 23 maj på sig att skicka in slutlig bevisuppgift. Därefter kommer Vivoline få göra detsamma. Rättegången är planerad att starta i oktober och tar omkring två dagar. Dom väntas komma kort därpå om inget oförutsett uppstår. - Det händer att det in i det sista kan komma in nya påståenden eller dokumentation och då måste även motparten få chans att svara på dem. Det kan medföra att huvudförhandlingen kan få skjutas upp. Dom i ett mål som detta brukar kunna meddelas tidigast tre till fyra veckor efter huvudförhandlingen, Leif Persson, domare och rådman i målet, vid Lunds tingsrätt.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.094