23948sdkhjf

Så vill branschen rädda life science

I slutet av januari tog branschen själv fram en life science-strategi. Lagom till Almedalen lanseras den. Men hittills har intresset från politikerna varit svalt.
Fem månader efter den arbetades fram lanseras nu den gemensamma life science-strategi som har stora delar av branschen som avsändare. Det tolvsidiga dokumentet lyfter fram de områden som branschen själv identifierat som viktiga för en fortsatt konkurrenskraftig life science-sektor i Sverige.

Strategin, som bär namnet Idéplattform för en stärkt life science-sektor, innehåller förslag på åtgärder som näringslivet, akademin, hälso- och sjukvården, politiken och andra berörda aktörer bör enas kring och genomföra.

Bland annat lyfts behovet av en god samverkan mellan företag, hälso- och sjukvård, stat och akademi fram. Staten bör också ställa högre krav på sjukvården att delta i kliniska studier och det bör inrättas ett mål om att en procent av landstingsbudgeten ska gå till verksamhetsutveckling. Överhuvudtaget bör hälso- och sjukvården premieras på olika sätt för att öka sitt fokus på forskning- och utveckling och kompetensutveckling, enligt strategin.

Andra förslag är att ge bättre möjligheter för utländska forskare att vara kvar i Sverige efter post dok och att skicka fler svenska forskare utomlands på post dok. Allt för att höja kompetensen i svensk life science.

För att förbättra finansieringsklimatet föreslår strategin bland annat att man ska utvärdera möjligheterna för ytterligare skattesubvention och finansieringslösningar för privatpersoners investeringar i forskningsprojekt i tidig fas. Strategin innehåller också en uppmaning till utbildningsdepartementet att se över fördelningen av forskningsmedel. I dag ställs det enligt avsändarna för lite krav på innovation i de projekt som tilldelas medel.

Att strategin släpps nu är ingen slump. Häromdagen annonserade regeringen att patent- och registreringsverkets vd Susanne Ås Sivborg fått i uppdrag att just ta fram en strategi för svensk life science. Nästa vecka drar dessutom Almedalen igång med stora delar av politiken och näringslivet på plats.

- Då är det jättebra att vi kan visa upp och prata om den här strategin, säger Penilla Günther, riksdagsledamot för KD och en av initiativtagarna till framtagandet av strategin.

Tanken när strategin arbetades fram var dock att den skulle presenteras för berörda statsråd under våren. Men än så länge har inget av de aktuella departementen visat intresse.

- Vi hade hoppats på att presentera strategin för statsråden, men EU-valrörelsen drog igång tidigare än vi hade beräknat och överskuggade allt. Man måste vara medveten om att det är många branscher som pockar på politikernas uppmärksamhet, även om jag tycker att life science är särskilt viktig. säger Penilla Günther.

Statsråden vars uppmärksamhet man helst vill fånga är forskningsminister Jan Björklund, näringsminister Annie Lööf, socialminister Göran Hägglund och finansminister Anders Borg.

Life science-strategin var sista steget i ett arbete som påbörjades hösten 2012 och arbetades fram under ett heldagsmöte lett av initiativtagaren Penilla Günther och Anders Blanck, vd för branschorganisationen Lif.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078