23948sdkhjf

Spansk toppforskare till KI

Óscar Fernandez-Capetillo ska lyfta lärosätets cancerforskning.
Karolinska institutet har rekryterat en femte toppforskare inom Vetenskapsrådets satsning på fyra forskningsmiljöer av internationell toppklass.

Den här gången är det den spanska cancerforskaren Óscar Fernandez-Capetillo som forskar på DNA-skador orsakade av replikativ stress, något som visat sig bidra till åldrande och cancer. Hans mål blir att ta fram läkemedel och metoder för att reparera skadat DNA.

– Den här rekryteringen passar mycket bra in i de stora investeringar vi gjort inom molekylär och translationell medicin vid KI och SciLifeLab. Fernandez-Capetillos forskning kommer att komplettera befintliga forskargrupper och ha stor betydelse för KI:s cancerforskning och läkemedelsutveckling i Sverige, säger Hans-Gustaf Ljunggren, dekanus för forskning vid Karolinska Institutet i ett pressmeddelande.

I dagsläget leder Óscar Fernandez-Capetillo en forskargrupp vid Genomic Instability Group, Spanish National Cancer Research Centre, han är dessutom verksam vid Howard Hughes Medical Institute i Maryland, USA.

Vetenskapsrådet har tidigare gått in med 522 miljoner kronor till Karolinska institutet som finansiering för rekrytering av internationella forskare till det medicinska lärosätet. I och med rekryteringen av Óscar Fernandez-Capetillo skjuter Vetenskapsrådet till 71 extra miljoner.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078