”Vid upphandlingar inom vården är det priset som styr”
Entreprenörerna efterlyste bättre villkor i vården i en paneldiskussion på Life Science Day i Båstad.
Paneldeltagare var Filippa Reinfeldt, sjukvårdslandstingsråd i Stockholm och moderat talesperson i sjukvårdsfrågor, Christian Kinch, vd för Bactiguard, Mouna Ezmaelizadeh, vd för SciLife Clinic och Penilla Günther, riksdagsledamot (KD).
Entreprenören Christian Kinch berättade sin historia om hur omöjligt det är att få svensk sjukvård att använda hans bolags teknik. Skälen till det menade han är främst två. Dels har sjukvårdspersonal idag inte tid att ägna sig åt forskning och utveckling. Dels är systemet uppbyggt för att producera vård så billigt som möjligt. Vid upphandlingar inom vården är det priset som styr, vilket inte gynnar ny teknologi. Han tog USA som exempel:
- I USA har man fått ned andelen infekterade med sjukhussjuka till drygt fyra procent. I Sverige ligger det fortfarande på drygt tio procent!”
Filippa Reinfeldt sa att bolagsskatter måste vara viktigt för entreprenörer liksom lika spelregler.
Christian Kinch var väldigt tydlig med att när det gäller den biten är Sverige föredömligt och det är inte där problemen finns.
- Vi har lyckats ta oss in på den tuffa amerikanska marknaden. Jag fick hundra gånger högre avkastning per satsad krona i utlandet, jämfört med i Sverige. Men jag ger inte upp när det gäller Filippa Reinfeldt, sade Christian Kinch
Filippa Reinfeldts förslag är fler ekonomiska styrmedel för att motivera landsting att välja ny teknik och bli intresserade av nya metoder.
- Jag vill vända debatten från att handla om sjukvård, kontrade Mouna Ezmaelizadeh. Sjuttio procent av alla dödsfall i sjukdomar som hjärtinfarkt och cancer, kan vi förhindra idag genom att använda förebyggande metoder. Dock inte med de hälsoundersökningar som görs idag, de är rätt meningslösa. Man använder samma metoder som för 30 år sedan.
- Det vi gör på SciLifeClinic borde alla känna till. Vi måste sprida vårt budskap, annars blir folk sjuka och dör i onödan.
Hon medgav att det kostar men tror att många är beredda att satsa ur egen ficka.
Penilla Günther som i sitt föredrag tidigare under dagen berättat om sina egna erfarenheter av sjukvården tog upp problemet med Sveriges 21 landsting och läkemedelskommittéer som alla fattar sina egna och många gånger olika beslut.
- Det leder till att läkemedel inte tas i bruk och att patienter behandlas olika beroende på var de bor.
Hon tror också att den beröringsskräck som numera finns mellan läkemedelsindustrin och sjukvårdssystemet har gått för långt åt andra hållet.
- Det var en källa till kunskap och kontakter när läkare bjöds på konferenser, även om det gick till överdrift och därför försvann helt och hållet. Nu sitter vi i det andra diket, där landstingen har bollen. Besluten har överlåtits till landstingspolitiker som bara har ett sjukvårdsområde att ansvara för. Jag tror att vi måste hitta tillbaka. En metod är innovationsupphandlingar, sade Penilla Günther.
Hon hänvisade också till den idéplattform för svensk life science som släpptes i veckan i samarbete med LIF och som hon har arbetat med det senaste året.
– Den har mött stort gensvar och jag har fått in mycket synpunkter från olika håll. Nu hoppas jag att den ska kunna bli en grundval för Susanne Ås Sivborg som utsetts som regeringens samordnare av en strategi för life science.