23948sdkhjf

Orexo i patenttvist med Actavis

Uppsalabolaget stämmer generikatillverkaren i amerikansk domstol.
Läkemedelsbolaget Orexo har lämnat in en stämningsansökan mot generikabolaget Actavis avseende patentintrång gällande Zubsolv mot opiatberoende. Det framgår av ett pressmeddelande. Ansökan har lämnat in till en domstol i USA. Bakgrunden är att Actavis har lämnat in en ansökan om att marknadsföra och sälja generiska versioner av Orexos patenterade läkemedel Zubsolv innan Orexos amerikanska patent löper ut.

I och med att Orexo lämnat in denna stämningsansökan är den amerikanska läkemedelsmyndigheten FDA förhindrat att godkänna Actavis ansökan i 30 månader, eller till dess att en domstol finner att patenten är ogiltiga eller att Actavis produkt inte gör intrång på dessa patent.

- Zubsolv har betydande marknadspotential och ansökan för generiska kopior kommer inte som en överraskning. Orexo har under utvecklingen av läkemedlet arbetat tillsammans med ledande experter för att säkerställa ett starkt patentskydd för produkterna. Vi har fullt förtroende för styrkan i våra patent som i dag finns registrerade hos FDA och avser att kraftfullt försvara våra rättigheter, säger Nikolaj Sörensen, vd i Orexo.

Det var förra sommaren som Orexo fick godkänt av FDA att sälja och marknadsföra Zubsolv på den amerikanska marknaden. Inledningsvis samarbetade företaget med det amerikanska säljbolaget Touchpoint Solutins enligt en riskdelningsmodell. Nyligen bröt dock Orexo samarbetet och tar större kontroll över försäljningen själva.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078