23948sdkhjf

Hallå där Erik Forsberg…

...vd på Uppsala Bio, som har varit på bioteknikmässan Bio International i San Diego. Vad har ni gjort där?
- Vi var här för att skapa nya kontakter och mäta oss och vår region mot den regionen som har den starkaste utvecklingen inom biotechbranschen. För att sätta Sverige på kartan helt enkelt.

Hur gjorde ni det rent konkret?

- Vi har haft en rad möten och till exempel träffat representanter från University of California och Scripp institute och tagit del av hur de jobbar med kunskapsöverföring och samarbeten mellan industrin och samhället. Vi har också fått god insikt i hur regionen här i San Diego och södra Kalifornien har utvecklats. För cirka 70 år sedan fanns här bara en militärbas men i dag är det en av mest utvecklade regioner vad gäller bioteknik med en rad stora företag och universitet.

Hade ni någon aktiv del i själva mässprogrammet?

- Ja, vi har bland annat samarrangerat ett frukostseminarium som handlade om registerforskning och biobanker. Sedan har vi haft en punkt i det officiella programmet där vi diskuterade hur användandet patientregister kan bidra till en mer värdebaserad hälso- och sjukvård.

Hur var intresset för era programpunkter?

- På frukostseminariet var det fullt, medan programpunkten om registerforskning inte var helt fullsatt. En lärdom vi har dragit är att är att det är oerhört mycket folk och svårt att höras i bruset och svårt att veta om man träffar rätt. Det är inte omöjligt men för att göra det måste man förbereda sig oerhört väl.

Vad var mest intressant i det övriga programmet?

- Jag har inte hunnit lyssna på så väldigt mycket, men en del och intrycket är att det finns mycket intressant och att det är hög kvalitet på diskussionerna.

Fanns det någon trend i vad som diskuteras?

- Mycket handlade om hur stora bolag letar och hittar små företag att samarbeta med eller köpa upp. Det var också mycket diskussioner om hur företag, offentliga organisationer och universitet verkar i förhållande till varandra och olika typer av avtal för licensieringar och uppköp. På det vetenskapliga planet är cancer och onkologi hett och man diskuterade både pipelines och nya metoder inriktade på individanpassad behandling liksom tekniska lösningar med companion diagnostics.

Vilken är den största lärdomen av besöket?

- Att allt handlar om personen. De är otroligt duktiga på entreprenörskap här i södra Kalifornien och också mer riskvilliga. Risktagandet och drivet känns i luften. Jag vet inte hur man skapar ett sådant klimat, men förhoppningsvis är vi en bit på väg.

Bioteknikmässan Bio International i San Diego pågick mellan den 23 och 26 juni.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079