23948sdkhjf

Nära och kära kan inte bära entreprenörsbolagen

"Många av de unga bolagen överlever inte på längre sikt."
Life science-branschen beskrivs allt som oftast som ett ekosystem. Detta ekosystem består som bekant av olika aktörer som alla fyller olika funktion. Och visst är det lätt att känna paniken när en stor spelare som Astra Zeneca riskerar att försvinna och därmed rubba balansen. Men minst lika viktiga är de små entreprenörerna.

I Sverige är vi bra på entreprenörskap. Enligt en rapport från Entreprenörskapsforum, som bygger på en global undersökning av entreprenörskap och dess utveckling, har det svenska entreprenörskapet utvecklats markant sedan 2008. Totalt är åtta procent av den vuxna befolkningen antingen entreprenörer i vardande eller äger och driver ett nystartat företag. Där slår oss bara USA med motsvarande siffra på 13 procent.

Men sen blir det bekymmersamt. Den entreprenöriella aktiviteten drivs nämligen till i huvudsak av en stor andel nystartade bolag. Tittar man på andelen av befolkningen som ägnar sig åt företagande på längre sikt är siffran bara två procent. Många av de unga bolagen överlever alltså inte och en förklaring kan säkert stavas finansiering. Eller svårigheten att hitta finansiering.

Där mer etablerade bolag kan ta banklån och hitta kapital via finansieringsinstitut är många unga bolag hänvisade nära och kära. Rapporten visar att drygt var sjuttonde vuxen svensk, eller ungefär sex procent av den vuxna befolkningen, har ställt upp med medel för att hjälpa någon annan att starta företag de senaste tre åren.

Men att förutsättningarna för ett lyckat entreprenörskap ska vila på den goda viljan hos vänner och familj verkar orimligt. Riksrevisionen ger i en granskning av hur det statliga riskkapitalet används också bakläxa till regeringen och konstaterar att medlen både används ineffektivt och i fel faser. Samma rapport visar dessutom att endast 3,5 miljarder kronor av de tio miljarder kronor som finns över huvud taget används. Här finns med andra ord stora möjligheter att förbättra förutsättningarna för den entreprenörsdrivna delen av ekosystemet.

Nu tar vi Life Science Swedens redaktion semester och jag önskar alla en skön ledighet. Men även om solen gassar, eller mer sannolikt regnet öser ner, håller vi webben uppdaterad. Fortsätt gärna att följa oss där även från hängmattan.

Trevlig sommar!
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.473