23948sdkhjf

Handlingar väger tyngre än ord

Forska Sveriges gd, Anna Nilsson Vindefjärd välkomnar regeringens initiativ att tillsätta en utredare för att ta fram en life science-strategi.
Äntligen! Regeringen tillsätter en utredare med uppdrag att ta fram en grund för en life science strategi som regeringen ska ta fram i höst. Det är mycket goda nyheter. I detta läge är det viktigt att föra fram två övergripande faktorer som är fundamentala för en effektiv strategi:

1. Strategins inriktning och omfattning bör inkludera alla relevanta delar i life science-systemet. För en handlingsplan med konkreta åtgärder som förbättrar förutsättningarna att skapa, utveckla och använda medicinska framsteg krävs det att finans-, närings-, utbildnings- och socialdepartementet är med på tåget. Det finns goda exempel att lära från i till exempel Storbritannien och systemperspektivet genomsyrar även de konkreta förslag till en life science-strategi som Forska Sveriges expertgrupper arbetat fram under de senaste åren.

2. Strategin måste vara långsiktig för att få önskad effekt och bör därför vara blocköverskridande. Förutsättningarna för en sådan överenskommelse är synnerligen goda. I Forska Sveriges valenkät, som genomfördes av pr-byrån Westander, svarade 78,9 procent av alla ledande politiker på valbar plats inför höstens riksdagsval ”ja” på frågan om riksdagen bör fatta beslut om en samlad nationell life science-strategi. Knappt 20 procent svarar ”vet ej” och endast 1,3 procent svarar ”nej”.

När utredningen är klar behövs det resurser för att genomföra strategin, även om många förslag också pekar på behov av strukturella förändringar. I valenkäten till politiker svarar över 60 procent från FP, KD, M, S och SD ”ja” på frågan om det är ett bra förslag att på sikt fördubbla satsningarna på medicinsk forskning för att kunna utveckla bättre prevention, diagnostik och behandling, så att de motsvarar fyra öre per vårdkrona. Kandidater från C, MP och V är mer osäkra, men totalt svarar endast 1,4 procent ”nej”. Även här ser vi alltså en samstämmighet hos politikerna. Det är värt att tillägga att över 80 procent av allmänheten svarade "ja" på samma fråga i en Sifo-undersökning, jämnt spritt över kön, ålder, utbildningsnivå och partisympatier.

Tillsammans med den privata sektorns senaste insatser, utgör regeringens initiativ till en life science-strategi ett viktigt steg framåt för att stärka Sveriges konkurrenskraft inom life science. Blir strategin blocköverskridande så förbättras förutsättningar än mer, så låt oss tillsammans verka för det, oavsett hur regeringen ser ut efter valet.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095