23948sdkhjf

Life Science Sweden tar tempen på Kristdemokraterna inför valet

För att öka upptaget av innovationer i vården vill Kristdemokraterna öka kompetensen om bland annat upphandlingar hos det offentligas aktörer. I dag fortsätter Life Science Swedens valbevakningen där vi tar tempen på hur partierna vill utveckla life science-sektorn.
Life Science Sweden har tagit tempen på partiernas life science-satsningar inför valet. Vi har bett partierna i Alliansen och Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att svara på hur de vill utveckla svensk life science och öka dess konkurrenskraft under nästa mandatperiod.

Dagens svar kommer från Kristdemokraterna, som bland annat vill öka patientmakten och valfrihetssystemet i vården för att på så sätt öka upptaget av innovationer.

Vad tycker du om deras svar? Kommentera gärna under artikeln!

Kristdemokraternas svar:

Svensk forskning har fått mer pengar än någonsin tidigare under senaste mandatperioden. Vill ni fortsätta denna satsning – och i så fall med hur mycket pengar?

”Ja, forskningssatsningen måste fortsätta och vidareutvecklas under nästa mandatperiod. Ökade forskningsanslag och höjd kvalitet, inte minst inom life science, är avgörande för utvecklad välfärd, konkurrenskraft och hållbarhet. Nuvarande forskningssatsning sträcker sig över år 2016. Exakt hur stora belopp som bör satsas under tiden därefter får vi återkomma till när det är dags för en ny proposition till riksdagen.”

Hur vill ni prioritera inom svenska forskningssatsningar – stimulera allmän grundforskning eller satsa på strategisk forskning?

”En kombination av de båda är nödvändig för att förena långsiktiga och mer näraliggande behov och möjligheter, men Kristdemokraterna vill att anslagen till tillväxtfrämjande forskning och innovation prioriteras. Därigenom kommer life science att vara en viktig strategisk prioritering.”

Siffror från Vinnova visar att många bolag flyttar utomlands. Vilka typer av subventioner och stimulanser kan ni tänka er för att attrahera företag och kompetens till den svenska life science–sektorn?

”En stor del av finansieringskostnaden för forskning och utveckling är löpande i form av löner till forskare. Därför har vi sänkt arbetsgivaravgifterna för personer som arbetar med forskning och utveckling. Dessutom har expertskatten förenklats för att underlätta rekryteringen av människor med expertkunskaper.”

Internationellt sett är vi i Sverige dåliga på att ta upp innovationer i vården, hur kan det förbättras?

”Vi kristdemokrater vill ge mer makt och frihet till patienten och utvecklingen av valfrihetssystem och konkurrensneutralitet måste fortsätta. Det behövs nya lösningar, inte minst måste offentliga e-tjänster förbättras liksom möjligheterna för privata aktörer att utveckla nya tjänster. Offentliga aktörers kompetens behöver förbättras och skärpas när det gäller innovationsupphandling.”

Vad vill ni göra för att förbättra situationen för kliniska prövningar i Sverige?

”Samordningen mellan sjukvårdshuvudmän, läkemedelsindustri och akademi behöver förbättras. För att underlätta och stödja detta vill vi i Kristdemokraterna och de andra allianspartierna att ett centrum förläggs till Göteborg.”

Vad tänker ni göra för att hjälpa företag inom life science att ta steget från forskning till att lansera en produkt?

”Anslagen till test- och demonstrationsanläggningar har ökats för att företag ska kunna testa nya produkter under verkliga förhållanden. En samordnare för life science har nyligen också utsetts, ett skatteavdrag för forskning och utveckling har införts och innovationskontor har inrättats vid universitet och högskolor.”

En rapport från Riksrevisionen visar att det statliga riskkapitalet används ineffektivt, hur vill ni ändra på det.

Utbudet av riskkapital från den privata marknaden till investeringar i företagens tidigaste skeden har minskat i omfattning under de senare åren. Här behöver staten träda in och agera marknadskompletterande. Kristdemokraterna har arbetat för en fond-i-fondlösning som nu blir verklighet. Det innebär att det statliga riskkapitalet redan på fondnivå investerar tillsammans med det privata. På så sätt kan det statliga riskkapitalet dra med sig ytterligare privat kapital till tidiga skeden, sprida riskerna och växla upp kapitalet. Arbetet för att skapa en mer samlad aktörsstruktur fortsätter.”

Hur vill ni stärka life science-klimatet i Sverige för att göra landet konkurrenskraftigt internationellt?

”Vi har inom ramen för alliansregeringens arbete gjort viktiga strategiska insatser för att stärka life-science-sektorn i Sverige. Det handlar bland annat om investeringar i forskningsinfrastruktur och att säkerställa att landets medicinska forskare får tillgång till teknik i världsklass, bygga upp biobanker och registerforskning, skapa ett bredare samarbete för utveckling av Scilifelab med mera. Regeringen har också stärkt förutsättningarna för svenskt deltagande i europeiska partnerskapsprogram.

Under sommaren har en samordnare för life science-sektorn i Sverige tillsatts. Uppdraget är att både samordna insatser och identifiera utvecklingspotentialen för life science. Resultatet av arbetet ska ligga till grund för den life science-strategi som vi i regeringen ska ta fram i höst.”
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062