23948sdkhjf

Nu vill rekordmånga göra affärer

Life science är hetare än någonsin visar statistik från branschorganisationen Sweden Bio.


Intresset för svensk och nordisk life science är stort. Till det förestående investerarmötet Nordic life science days i Stockholm väntas runt 800 delegater. Det är 150 fler än vid förra årets möte. Men mer intressant är kanske viljan att göra affärer. I mötets bokningssystem finns i dag 330 förfrågningar om ut- eller inlicensiering av projekt. Det mer än en fördubbling mot förra året då 123 förfrågningar registrerades.

- Det visar att den nordiska life science-sektorn är väldigt aktiv och att den vill göra affärer. Det är också ett tecken på att Nordic life science days har blivit en naturlig plats att göra affärer på, säger Jonas Ekstrand, vd för branschorganisationen Sweden Bio, som arrangerar mötet.

Varje bolag kan registrera flera förfrågningar och de allra flesta, 226 stycken, handlar om utlicensiering medan 18 är preciserade som inlicensiering. Övriga 86 har inte angett vilken typ av affär man är intresserad av. Förfrågningarna kan sorteras under antingen biomedicin och läkemedel eller medicinteknik och teknologi, och här är fördelningen ungefär hälften hälften mellan de olika kategorierna.

Vilken typ av bolag som är intresserat av in- eller utlicensiering är svårt att svara på utifrån bokningssystemet, säger Jonas Ekstrand. Däremot har de riktigt stora bolagen sällan en så tydlig agenda, menar han.

- Erfarenheten är att Big Pharma letar väldigt brett i sådana här sammanhang och är öppna för alla typer av affärsmöjligheter. Vi ser också att de stora bolagen som var med ifjol skickar större delegationer i år, vilket är roligt och visar att Nordic life science days har blivit en självklar arena för branschen att mötas på.

Om mötesbokningarna faktisk t leder till några affärer finns det inte någon statistik på. Men enligt Jonas Ekstrand är antalet möten som faktiskt blir av fler än vid andra liknande sammankomster.

- Vanligtvis brukar cirka 25 procent av de bokade mötena bli av, men statistik för förra året visar att 44 procent av förbokningarna resulterade i ett möte. Det säger visserligen inget om vad utfallet blev, men är en indikation på att många potentiella partner möttes.

Nordic life science days är ett internationellt investerarmöte för life science-branschen som hålls i Stockholm i början av september.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.157