23948sdkhjf

Botade ebola hos apor

I en ny studie botades samtliga ebolasmittade apor som behandlades med läkemedlet Zmapp.
Läkemedlet har sedan tidigare testats på två amerikanska hjälparbetare som smittats av viruset i Afrika, blivit behandlade med Zmapp i USA, och överlevt. Läkemedlet ska även ha testats på minst fem andra personer, varav tre har överlevt, enligt TT.

Den ebolavariant som nu cirkulerar i Afrika har en dödlighet på runt 50 procent, vilket ökar osäkerheten kring om personerna som behandlats överlevde på grund av behandlingen eller inte.

I en ny studie har 18 rhesusapor behandlats med Zmapp. Samtliga apor fick en dödlig dos av viruset och behandlingen sattes in tre, fyra respektive fem dagar efter infektionstillfället. Aporna utvecklade symtom på ebolainfektion men behandlingen med Zmapp tog bort dessa och alla djur överlevde.

Den ebolavariant som testades i studien är inte samma som ligger bakom det pågående utbrottet i Västafrika, som hittills skördat över 1500 liv. Försök i cellkulturer visar dock på att Zmapp även borde vara effektiv mot den virusvarianten.

Zmapp har utvecklas av det amerikanska företaget Mapp Biopharmaceutical. Läkemedlet består av en blandning av tre antikroppar mot ebolaviruset som alla framställs i tobaksplantan Nicotiana benthamiana . Resultaten har publicerats i tidskriften Nature.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078