23948sdkhjf

Life Science Sweden tar tempen på Centerpartiet inför valet

För att öka konkurrenskraften hos svensk life science vill Centerpartiet bland annat sänka arbetsgivaravgifter och andra personalkostnader för de små och medelstora bolagen. Life Science Sweden fortsätter valbevakningen där vi tar tempen på hur partierna vill utveckla life science-sektorn.
Life Science Sweden har tagit tempen på partiernas life science-satsningar inför valet. Vi har bett partierna i Alliansen och Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet att svara på hur de vill utveckla svensk life science och öka dess konkurrenskraft under nästa mandatperiod.

Dagens svar kommer från Centerpartiet, som bland annat vill satsa på både grund- och spetsforskning och ett svenskt deltagande i partnerskapsprogram inom Horisont 2020.

Vad tycker du om deras svar? Kommentera gärna under artikeln!



Centerpartiets svar:

Svensk forskning har fått mer pengar än någonsin tidigare under senaste mandatperioden. Vill ni fortsätta denna satsning – och i så fall med hur mycket pengar?

"Regeringen satsar fyra miljarder kronor på forskning och innovation för att långsiktigt stärka Sveriges ställning som en framstående forskningsnation. Bland annat kommer en särskild satsning på life science-området att genomföras. Därmed skapas förutsättningar för att Sverige fortsatt ska kunna vara en konkurrenskraftig kunskapsnation där forskning och innovation bedrivs med hög kvalitet och bidrar till hög tillväxt, stark innovationskraft och högkvalificerade jobb. För Centerpartiet är det här en framgång eftersom det är viktigt för oss att prioritera forsknings- och andra kunskapsinvesteringar för ett hållbart Sverige."

Hur vill ni prioritera inom svenska forskningssatsningar – stimulera allmän grundforskning eller satsa på strategisk forskning?

"Centerpartiet vill att statliga medel för både grund- och tillämpad forskning prioriteras."

Siffror från Vinnova visar att många bolag flyttar utomlands. Vilka typer av subventioner och stimulanser kan ni tänka er för att attrahera företag och kompetens till den svenska life science–sektorn?

"Det ska vara gynnsamt att driva företag i Sverige. Centerpartiet vill därför att man fortsätter sänka kostnaderna för företagen. Det handlar framförallt om att sänkta arbetsgivaravgifter, det vill säga göra det billigare att anställa unga för små och medelstora företag, minska sjuklönekostnaderna fortsätta minska kostnaderna för krångel och byråkrati.

För att Sverige i framtiden ska stå sig stark i den internationella konkurrensen måste vi ha tillgång till de bästa forskarna och tidigt knyta till oss lovande begåvningar. Centerpartiet vill därför att utländska studenter och forskare inte ska behöva betala för att studera i Sverige. Vi behöver också locka unga människor att börja och stanna inom forskningen och satsa på rörlighet. I den satsning som Centerpartiet tillsammans med övriga regeringspartierna nu gör på forskning finns ett fokus på framstående forskare och forskning med bland annat elitprogram för yngre forskare, rekrytering av internationella forskare, minskad byråkrati för forskare och en fördelning av nya medel utifrån kvalitet."

"Den 1 januari 2014 infördes ett så kallat FoU-avdrag för att minska företagens kostnader för forskning och utveckling. Det är en satsning på drygt 800 miljoner kronor årligen och innebär att arbetsgivaravgifterna för personer som arbetar med forskning och utveckling i företagen sänks med tio procentenheter."

Internationellt sett är vi i Sverige dåliga på att ta upp innovationer i vården, hur kan det förbättras?

"Centerpartiet vill stärka bandet mellan forskning, nya idéer och näringslivet och att det som forskare ska bli enklare att gå mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor. Centerpartiet vill ha starkare drivkrafter för samverkan för att samhället och näringslivet ska kunna dra större nytta av forskning och utveckling. Här är sjukvården ett viktigt område. Regeringen avsätter därför 200 miljoner under fyra år för att införa en ny fördelningsmetod för lärosäten som samverkar med näringsliv och samhälle."

"För att nya produkter som används i hälso- och sjukvården ska nå marknaden krävs att hälso- och sjukvårdssystemet är både en aktiv kund som tydliggör de behov som finns och en aktiv partner i innovationsprocessen. Detta gäller under hela produktens livscykel. Centerpartiet har tillsammans med övriga regeringspartier initierat testbäddar och innovationsslussar genom regeringsbeslut till Vinnova. Dessa strukturer kan ge företag bättre möjligheter att testa en ny produkt i verklig miljö och ge personal möjlighet att själva utveckla sina idéer till företag."

"Landsting och kommuners inställning att prova innovationer är avgörande. Ibland kan införande/upphandling av innovation medföra ökade kostnader även om det i långa loppet blir mer kostnadseffektivt och bättre för patienten. Ibland kan det dock handla om att kostnaden blir på ett ställe i vårdkedjan och vinsten i en annan. Detta motverkar idag förnyelse."

"Regeringen har därför gett Vinnova i uppdrag att genomföra en satsning för att utveckla och stärka framväxten av innovationer och upptag av innovationer i offentlig sektor, med tonvikt på vård och omsorgsområdet. Utgångspunkten för uppdraget är att arbeta med metoder för att skapa förutsättningar och incitament för att främja innovationer. Det kan gälla ersättningssystem, styrning och ledning, kompetens, patient- och brukarmedverkan, belöningssystem, organisatoriska faktorer, samt olika faktorer som påverkar samarbetet mellan hälso- och sjukvården, omsorgen och näringslivet. Regeringen avsatte 18 miljoner för detta för 2013 och 2014."

Vad vill ni göra för att förbättra situationen för kliniska prövningar i Sverige?

"Detta är ett område som Centerpartiet i regeringen har arbetat med under båda mandatperioderna. 2007 tillsatte Näringsministern en Delegation för samverkan inom klinisk forskning. En stor del av delegationens förslag har genomförts. Det syns i den senaste Forsknings- och innovationspropositionen där man bland annat avsatte medel till bättre samordning av kliniska prövningar i Sverige, bland annat med en gemensam portal, och en särskild utredare tillsattes. Vid årsskiftet rapporterade utredaren sitt förslag till regeringen som därefter har remitterats."

"Ytterligare en satsning från FoI-propositionen är satsningen på behandlingsforskning som nu är igång under Vetenskapsrådet."

Vad tänker ni göra för att hjälpa företag inom life science att ta steget från forskning till att lansera en produkt?

"Centerpartiet vill att banden mellan forskning och näringsliv stärks för att samhället i stort ska kunna dra nytta av utvecklingen. Företag behöver få ett kontinuerligt bidrag till innovationsprocesser och konkurrenskraft. I Forsknings-och innovationspropositionen finns särskilda satsningar på Lifes Science, till exempel:

- Satsning på Strategiska innovationsområden som genomförs genom uppdrag till Vinnova och Formas. SIO ska utgöra grund för nya, långsiktiga och fördjupade samverkansprojekt mellan universitet och högskolor, forskningsinstitut, näringsliv, offentlig sektor, civilsamhälle och andra aktörer.

- Nya resurser tillfördes för att stärka test- och demonstrationsanläggningar och göra dem mer tillgängliga för inte minst små och medelstora företag.

- Satsning på svenskt deltagande i partnerskapsprogram inom Horisont 2020 och en nationell EU-samordningsfunktion hos Vinnova.

De små innovativa företagen som ofta är akademiavknoppningar står inför många, och ofta ökande, utmaningar på sin väg in på marknaden. Det är därför avgörande med ett gott näringsklimat och goda ramvillkor. Det handlar om att fortsätta regelförenklingsarbetet, arbeta med kompetensförsörjning, erbjuda riskkapital i tidiga skeden, tillgång till inkubatorer, med mera."

En rapport från Riksrevisionen visar att det statliga riskkapitalet används ineffektivt, hur vill ni ändra på det?

"Det råder idag ingen brist på offentligt riskkapital. Utmaningen handlar istället om att få det statliga riskkapitalet att effektivt komplettera det privata. För att stärka det statliga riskkapitalets effektivitet har regeringen de senaste åren gjort en rad förbättringar på området. Vi har slagit ihop Almi och Innovationsbron för att bidra till en mer fokuserad aktörsstruktur och för att göra ägarkapital i tidiga faser tillgängligt i hela landet. Dessutom har vi breddat investeringsmandatet för Fouriertransform och Inlandsinnovation. Vi kommer nu att ta ytterligare steg i att se över aktörsstrukturen så att kapitalet används på det mest effektiva sättet."

Hur vill ni stärka life science-klimatet i Sverige för att göra landet konkurrenskraftigt internationellt?

"Centerpartiet står bakom ökade forskningsanslag, och en stor satsning görs just på life science-området, något som är avgörande om Sverige i framtiden ska kunna konkurrera internationellt.

För Centerpartiet är det viktigt att kopplingen mellan näringsliv och akademi stärks ytterligare samt att det görs attraktivt och gynnsamt att forska i Sverige. Bland annat genomförs just nu satsningar på framstående forskare genom elitprogram.

Regeringen tillsatt en samordnare för Life Science-sektorn i Sverige som ska samordna insatser och identifiera utvecklingspotentialen för Life Science. Resultatet av arbetet ska ligga till grund för den Life Science-strategi som regeringen ska ta fram i höst. Life science-industrin är strategiskt viktig för Sverige och det är därför vi nu intensifierar arbetet på området."

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063