23948sdkhjf

Så tycker Sweden Bio om partiernas life science-satsningar

Sweden Bio recenserar partiernas satsningar på life science:
Socialdemokraterna:

"Ansatsen i det föreslagna Innovationsrådet och samverkansprogrammen är bra, det krävs en samling på högsta nivå för att få igenom de förändringar som behövs för att stärka svensk life science. Utmaningen ligger i genomförandet, om man kan behålla fokus på life science och är beredd att genomföra de förändringar som Innovationsrådet och samverkansprogrammen kommer fram till kan det bli kraftfullt.

Det är bra med satsningar på kliniska prövningar, både vad gäller att införa ersättningssystem som premierar forskning och att ge vården ett tydligare ansvar för att genomföra studier. Den kliniska forskningen är en viktig pusselbit, men det krävs mer för att attrahera utländska bolag och kompetens. Spetskompetenta personer har ofta hela världen som arbetsmarknad och för att kunna konkurrera behöver incitamentet vara de rätta, förlängd expertskatt är ett exempel.

Det saknas ofta kapital för bolag i tillväxtfas och en fond-satsning är välkommet, särskilt om det görs samtidigt som man gör en översyn av hur det statliga riskkapitalet används i dag. Det finns dock viss risk med att rikta in den nya fonden för mycket på tidiga skeden. Svenska life science-företag har framförallt problem när de kommit en bit och behöver satsa ytterligare 20 till 50 miljoner för att bekräfta sin forskning. Där finns det få aktörer som satsar kapital i dag och stöd från statligt håll bör riktas in på den fasen."

Vänsterpartiet:

"Ytterligare satsningar på forskning och fonder är välkommet om det kan finansieras av ungefär det skattetryck vi har i dag. Riktade stöd till forskning och utveckling är särskilt bra. För dessa bolag är alla skattelättnader viktiga eftersom de då kan driva sina projekt vidare längre, vilket underlättar i kontakten med investerare. Fonden för riktigt tidiga skeden bör riktas om mot de lite senare skeden där bolagen behöver en större investering för att kunna verifiera sin idé men där risken fortfarande är rätt hög.

När det gäller förbättringar i sjukvården handlar det inte bara om att ge ytterligare resurser, strukturella förändringar är minst lika viktigt. Ökar man bara anslagen utan att samtidigt se över hur målen och incitamentet för verksamheten ser ut riskerar man att inte få den önskade effekten med en mer innovationsinriktad vård."

Miljöpartiet:

"Det är bra att Miljöpartiet identifierar life science som ett viktigt område och att de vill arbeta för en bred överenskommelse. Långsiktighet är viktigt eftersom det är mycket långa cykler i life science-företagens utveckling. Det är dock lite otydligt vilka förslag MP själva vill driva i en sådan överenskommelse. Det är lovvärt att de vill engagera de som arbetar i vården mer i innovation, men för att nå dit behövs mer genomgripande strukturella förändringar som skapar incitament för individer att bidra till forskning och innovation.

För att öka de kliniska studierna är det bra att MP tar fasta på IVA:s utredning, genomför man de förslagen skulle Sverige komma en bra bit på väg för att vända en negativ trend. På samma sätt bör man så snart som möjligt genomföra förslagen som presenterades i utredningen Starka tillsammans.

Problembeskrivningen kring att Sverige inte får tillräckligt stor del av internationella investeringar är riktig och relevant, men det vore bra med mer konkreta planer för att göra något åt det. Ytterligare incitament för företag att satsa på forskning och utveckling och den föreslagna översynen av det statliga riskkapitalet är bra, men det krävs mer heltäckande åtgärder för att öka investeringarna i svensk life science."

Moderaterna:

"De ökade satsningarna som Moderaterna och Alliansen gjort på medicinsk forskning har varit bra. En internationellt konkurrenskraftig bolagsskatt är viktig för att globala bolag ska investera här och för att svenska bolag som vuxit sig större också stannar. Även avdragen för forskning och utveckling är viktiga och liknande incitament får gärna utvecklas vidare. Många länder är måna om att locka till sig forskande företag i dag och det gäller för Sverige att hela tiden hänga med och erbjuda konkurrenskraftiga stöd.

Samverkan mellan akademi och industri är viktigt, men innan ytterligare satsningar görs bör man se över de strukturer som finns för innovationsstöd och rationalisera dessa. Ytterligare administration gynnar varken tillväxt av bolag eller skapar bättre samarbeten mellan industri och akademi. Därför är det bra att M ser över effektiviteten i det offentliga innovationsstödet.

Den nationella samordnaren för life science är ett bra första steg mot en sammanhållen strategi men ska det bli någon effekt måste det skapas en konkret strategi som genomförs snabbt."

Folkpartiet:

"Att Folkpartiet förordar fortsatt stora satsningar på forskning är bra. De satsningar som gjorts hittills för att stärka den medicinska forskningen har bara en chans att ge effekt om fokus behålls framåt. Internationellt konkurrenskraftiga skatter är också viktigt och Alliansen har arbetat aktivt med det, men även det är ett arbete som behöver fortsätta framåt eftersom förutsättningarna ändras hela tiden. Även om man principiellt är emot subventioner av företag måste man se till den verklighet som företagen verkar i. Om andra länder erbjuder etableringsbidrag för att anlägga produktions- eller forskningsanläggningar där kommer Sverige att förlora kampen om man är helt kallsinnig till liknande subventioner.

Avdragen för forskning och utveckling är bra och det nya centrumet för kliniska prövningar i Göteborg har potential att bli en viktig kraft framåt. När det gäller kliniska prövningar är det också viktigt att genomföra de förslag som finns i utredningen Starka tillsammans.

Ytterligare satsningar på innovationskontor bör inte göras förrän det offentliga innovationsstödsystemet fått en översyn och man sett över hur det kan rationaliseras och bli mer ändamålsenligt. Bra att FP tar Riksrevisionens kritik av hur det statliga riskkapitalet används på allvar."



Centerpartiet:

"Även Centerpartiet lyfter fram de satsningar som Alliansen gjort på forskning och life science. Dessa är bra men det saknas fortfarande en sammanhållen plan där alla delar från forskning till patient hanteras. Den nationella samordnaren är ett bra initiativ som om arbetet används rätt kan leda till en kraftfull strategi. Den föreslagna översynen av hur det statliga riskkapitalet används behöver göras. Det är viktigt att pengarna används och att de kommer in i de skeden där företagen har störts behov, det vill säga i de skeden där det krävs ytterligare mellan 20 och 50 miljoner för att verifiera forskningen samtidigt som investeringsrisken är hög.

Det är vettigt att arbeta med de allmänna förutsättningarna för företagande eftersom många life science-företag är små eller medelstora och påverkas av dessa.

C pratar om vården som en aktiv kund. Det är en bra start att ha identifierat vårdens roll för life science och att man undersöker vad som bromsar dels användandet av nya innovationer och dels intresset för att delta i utvecklingen av nya medicinska behandlingar. Samtidigt får man inte fastna i ytterligare utredningar, det behövs strukturella förändringar kring incitamenten i vården. Att få bort upphandlingarnas negativa effekt är en viktig del, att fortsätta se till att Sverige använder och betalar för nya och effektiva läkemedel är en annan."



Kristdemokraterna:

"Att forskningssatsningen enligt Kristdemokraterna ska fortsätta även framåt är ett välkommet löfte. De satsningar som gjorts tillsammans med Alliansen på bland annat FoU-avdrag och ett nytt centrum för klinisk forskning är bra. Framåt vore det bra om det också kompletterades med tydligare satsningar på innovationer i vården, att göra upphandlingarna mer innovationsvänliga är ett viktigt steg för medicinteknik och diagnostik. Samma innovationsvänlighet krävs för nya läkemedel.

Att placera mer av det statliga riskkapitalet i fond-i-fond-lösningar är en positiv utveckling. Statligt kapital bör investeras i en fond som drivs av kommersiella aktörer och där ena halvan av fonden består av privat kapital. På så sätt ökar man professionalismen i fondförvaltningen."

Läs partiernas fullständiga svar här:
Socialdemokraterna
Vänsterpartiet
Miljöpartiet
Moderaterna
Folkpartiet
Centerpartiet
Kristdemokraterna
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.079