23948sdkhjf

Så tycker Swedish Medtech om partiernas life science-satsningar

Swedish Medtech recenserar partiernas satsning på life science:

Socialdemokraterna:

"Vi delar Socialdemokraternas syn på att utöver att det finns behov av kliniska prövningar av nya innovativa läkemedel är det också nödvändigt att satsa på fler kliniska studier av nya behandlingsmetoder och medicinteknik. Även satsningar på innovationsvänliga upphandlingar är nödvändiga. Det är viktigt att skapa förutsättningar för att upphandla innovativ medicinteknik som effektiviserar och förbättrar hälso- och sjukvården.

Medicinteknisk utveckling sker inte i en labmiljö utan i samverkan mellan näringsliv och hälso- och sjukvården och S fokus på utveckling av samverkansformer som främjar innovation, export och fram- och tillväxten av företag är givetvis positivt.

Vi fortsätter gärna dialogen med S och övriga partier att utveckla förslagen mer konkret så att de än tydligare möter de behov som den medicintekniska industrin har för en långsiktig positiv utveckling i Sverige.

Vänsterpartiet

"Det är positivt att Vänsterpartiet vill satsa på små och medelstora företag, samtidigt som man inte får glömma hur viktiga de stora företagen är för att skapa en god miljö för branschen i Sverige. Vi har även gjort tolkningen att V identifierat att sjukvårdspersonalen behöver mer tid för forskning, innovation och verksamhetsutveckling, vilket är positiv. För övrigt efterfrågar vi en tydligare strategi för att utveckla medicinteknikområdet.

Miljöpartiet:

Vi anser att det är bra med Miljöpartiets förslag som innebär satsningar på innovationsslussar och liknande strukturer, så länge de inte verkar begränsande vad gäller möjligheten till samverkan mellan näringsliv och hälso- och sjukvård.

Ett effektivare system för statligt riskkapital måste anpassas för små innovativa företag. Många innovativa medicinteknikföretag har ett behov av investeringar på mellan 3-50 miljoner kronor under 5-8 år för att täcka underskott och etablera sig på sin marknad. Men enbart kapital räcker inte, det krävs även att de erfarenheter som personer skaffat sig i tidigare innovationsprojekt återanvänds för att utveckla nya företag. Därför efterfrågas nya fondlösningar där det finns ett större samspel mellan statligt, privat och internationellt riskkapital."

Moderaterna:

"Vad gäller satsningarna på sektorn är det positivt, även om en stor andel av medlen har tillfallit satsningar inom läkemedelssektorn som planer på ett nytt centrum för kliniska prövningar i Göteborg, satsningar på Scilifelab och i Södertälje efter nedläggningen av Astrazeneca. För att möta framtidens vård och omsorgsutmaningar, som bland annat förändrad demografi och antibiotikaresistens, krävs dock även medel till tekniska områden som materialutveckling, elektronik och it. Detta saknar vi tyvärr i dag.

Vi anser vidare att de investerings- och FoU-avdrag införda av alliansen är exempel på åtgärder som kan stärka den medicintekniska industrin i Sverige samt attrahera utländska företag att etablera sig här."

Folkpartiet:

"Vi håller med Folkpartiet att det är viktigt att erbjuda ett attraktivt företagsklimat och en fungerande hemmamarknad och ser positivt på de satsningar regeringen gjort på detta område. Vi delar även bilden att det är viktigt att forskare måste kunna röra sig mellan akademi, näringsliv och offentlig sektor.

I FP och M:s svar finns ett starkt fokus på läkemedelsområdet och vi efterfrågar ett ökat fokus på medicinteknik."

Centerpartiet:

"Centerpartiet har generellt visat på en god förståelse för och insikt i sina förslag och vi delar många av de förslag som har förts fram i svaren. Det är särskilt bra att C lyfter fram hälso- och sjukvårdens ansvar som aktiv partner i innovationsprocessen. Precis som C anser vi att det statliga riskkapitalet kan effektivt komplettera det privata då i vi ser ett behov att tillförsäkra en långsiktighet i investeringar. Privata investerare avskräcks av det långa perspektivet på 5-15 år innan kommersialisering. Vi anser att investeringar i den tidiga fasen finns och att det i stället behövs fler investeringar i kommersialiseringsfasen för att få små medicinteknikföretag att växa."

Kristdemokraterna:

"Vi håller med Kristdemokraterna om att patientens möjlighet att vara delaktig i sin egen vård måste stärkas, exempelvis genom att tillgången till e-tjänster ökar. Vi tror att om man bättre tar tillvara patientens engagemang och kompetens i sin egen sjukdom har vi en stor utvecklingspotential som kan nyttiggöras i vården.

Även här positivt att KD vill fortsätta utveckla det statliga riskkapitalet."

Läs partiernas fullständiga svar här:
Socialdemokraterna
Vänsterpartiet
Miljöpartiet
Moderaterna
Folkpartiet
Centerpartiet
Kristdemokraterna

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.066