23948sdkhjf

Snabbar på ebolavaccin

Danska Bavarian Nordic samarbetar med NIH och Crucell för att skynda på utvecklingen av ett vaccin mot ebola.
Det danska bioteknikbolaget Bavarian Nordic har i flera år samarbetat med National Institute of Allergy and Infectious Diseases, NIAID, en del av den amerikanska folkhälsomyndigheten National Institutes of Health, NIH, i utvecklingen av ett ebolavaccin.

Företagets teknologi Modified Vaccinia Ankara - Bavarian Nordic, MVA-BN, består av ett inaktiverat smittkoppsvirus som kan anpassas för att fungera som vaccin mot olika infektionssjukdomar.

Syftet med Bavarians samarbete med den amerikanska myndigheten är att använda plattformen för utvecklingen av ett vaccin mot både ebola och det närbesläktade marburgviruset.

En preklinisk studie har visat att Bavarians vaccin i kombination med en vaccinplattform från vaccinföretaget Crucell, har en skyddande effekt mot den ebolavariant som står bakom det pågående utbrottet i Västafrika. Förhoppningen är att vaccinkombinationen ska kunna testas i kliniska studier år 2015.

Parallellt med detta utvecklar det danska företaget även andra ebolavaccinkandidater. Dessa testas för tillfället i prekliniska studier och företaget bedriver diskussioner med NIAID om att starta upp en klinisk fas 1-studie med att av dessa vacciner inom tolv månader.

- Den pågående krisen som drabbar både Västafrika och resten av världen visar att det finns ett tydligt behov av effektivt skydd mot och behandling av infektioner med hög dödlighet som ebola. Världshälsoorganisationen WHO har varnat för att utbrottet nu utgör en internationell hälsorisk, så detta samarbete mellan Bavarian Nordic, Crucell och NIH är ett viktigt exempel på statliga myndigheter och privata enheter som samarbetar för att ta itu med potentiella globala hot, kommenterar Bavarian Nordics vd Paul Chaplin i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063