23948sdkhjf

Samlas kring åtgärdsplan för branschen

Sweden Bio, Swedish Medtech och Lif ska gemensamt ta fram ett dokument med konkreta förslag på åtgärder som gynnar life science-branschen.
Pfizers försök att köpa Astra Zeneca i våras fick hela life science-Sverige, inklusive det politiska etablissemanget i gungning. Resultatet blev att regeringen gav Susanne Ås Sivborg, generaldirektör för Patent- och registreringsverket, ansvaret för att samordna en utredning. Uppdraget är att ta fram en ny strategi för den svenska life science-branschen.

Nu tar även branschorganisationerna Lif, Sweden Bio och Swedish Medtech upp stafettpinnen och tar fram en gemensam skrivelse över förslag på åtgärder som kan stärka svensk life science.

Dokumentet ska bygga på önskelistor från företagen inom respektive organisation. I projektgruppen ingår vd och vice vd från alla tre branschorganisationerna. Anders Blanck, vd på Lif, är dock noga med att framhålla att det inte är en till strategi det handlar om.

– Det finns tillräckligt av den varan redan, det vi arbetar med nu är i stället ett dokument över konkreta förslag på åtgärder som vi tre branschorganisationer är överens om behövs, till exempel hur fördelningen av det statliga riskkapitalet kan fungera bättre, säger han.

Enligt Anders Blanck överlappar de tre branscherna varandra mer och mer vilket gör att det inte längre finns några skarpa gränser mellan läkemedel, bioteknik och medicinteknik. Något som underlättar när arbetsgruppen ska nå konsensus kring vad som behöver göras för att lyfta life science-branschen.

– Branscherna går i stor utsträckning in i varandra och det gör att behovet av den här typen av gemensamma initiativ ökar, säger han

Susanne Ås Sivborgs utredning väntas vara klar i oktober och branschorganisationerna planerar att lägga fram sitt dokument ungefär vid samma tid.

– Det finns ingen fastställd tidsplan men tanken är att vi ska skugga Susanne Ås Sivborgs utredning. Vi satsar på att kunna lämna över dokumentet till den nytillsatta regeringen strax efter valet, säger Anders Blanck.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063