23948sdkhjf

"Nu satsar vi på hjärta-kärl"

Efter miljardutlicensieringen av hepatit B-projektet fokuserar Neurovive på kärnverksamheten.
Neurovive Pharmaceutical har tecknat ett utlicensieringsavtal med det amerikanska bioteknikbolaget Oncore Biopharma för vidareutveckling och kommersialisering av företagets läkemedelskandidat NVP018 mot leversjukdomen hepatit B.

- Vi köpte in NVP018 från ett brittiskt bolag som utvecklade läkemedlet för behandling av leversjukdomen hepatit C. För denna sjukdom finns det numera med många andra mycket effektiva behandlingar på marknaden. När vi fick tillgång till substansen fanns det även lovande data inom hepatit B och vi bestämde oss för att utveckla läkemedlet för den indikationen istället, Jan Nilsson, vice vd på Neurovive som varit ansvarig för affären.

Företaget har varit intresserat av att utlicensiera utvecklingen av NVP018 för hepatit B sedan substansen köptes in tidigt 2013. Idén har presenterats på två stora möten och intresset var stort från många stora företag, enligt Jan Nilsson. Ett av de intresserade företagen var Oncore.

- Vi valde att samarbeta med Oncore för att de har ett otroligt tydligt fokus med målet att bota hepatit B. Många av dem som arbetar där kommer dessutom ursprungligen från Pharmasset som ligger bakom läkemedlet sofosbuvir, ett mycket effektivt läkemedel mot hepatit C, som såldes till Gilead för många miljarder dollar, berättar Jan Nilsson.

Enligt avtalet får Oncore exklusiv rätt till utvecklingen av orala formuleringar av NVP018 för indikationen kronisk hepatit B. Genom avtalet ska Neurovive erhålla en initial utbetalning, ett flertal delmålsutbetalningar samt trappstegsvis stigande royaltyutbetalningar som baseras på bruttointäkter från en eventuell framtida försäljning av NVP018. Villkoren kring de olika typerna av utbetalningar har inte offentliggjorts.

Allt som allt innebär det att avtalet har ett värde på 150 miljoner amerikanska dollar, motsvarande en miljard svenska kronor.

- När det gäller utvecklingen av NVP018 återstår några steg i den prekliniska utvecklingen innan kliniska studier kan inledas. Neurovives fokus ligger egentligen på akuta skador inom hjärt- och hjärnområdet , och inte på hepatit. Nu övergår ansvaret för utvecklingen av NVP018 över till Oncore och vi kan återgå till våra fokusområden, säger Jan Nilsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062