23948sdkhjf

"Osäkert om vallöftena kommer att infrias"

"Life science är alldeles för viktigt för att tappas bort i efterdyningarna av ett val." Skriver Anders Blanck i sin krönika.
Under våren såg vi ett allt intensivare intresse från de flesta politiska partier för behovet av koncentrerade insatser för att säkra framtiden för life science i Sverige. Det politiska engagemanget märktes tydligt i personliga kontakter, i debatter och i alldeles särskilt hög grad under årets Almedalsvecka.

Så långt allt gott. De konkreta åtgärderna och resultaten är inte på plats än, men ambitionen är välkommen. Nu ska denna ambition möta verkligheten i slutspurten av en valrörelse där helt andra frågor står i centrum. Därefter kommer regeringsförhandlingar, fördelning av ministerposter och upprättandet av listor över allt den nya regeringen vill göra under den kommande mandatperioden. Och detta gäller oavsett vilken sida som vinner.

Här kan mycket hända. Vi som företräder svensk life science har alla ett stort ansvar att både ligga på och – kanske ännu viktigare – bidra med realistiska och konkreta förslag eller åtgärdsplaner som kan hjälpa till att kickstarta det verkliga åtgärdsarbetet när dammet från valrörelsen har lagt sig.

Jag ska inte göra en stor politisk analys av regeringsförhandlingars inre mekanik här, men alla med intresse för samhällsfrågor inser att de kommande regeringsförhandlingarna kan komma att bli mycket svåra och komplicerade. Motstridiga krav ska balanseras ihop för att kunna åstadkomma en fungerande regering. Det är inte alls självklart att utfästelser från perioden före valet överlever i denna virvel av krav, och där ett begränsat ekonomiskt utrymme intecknas för de olika partiernas hjärtefrågor.

Som väl är består det politiska intresset inte bara av uttalanden och idéer från perioden före valrörelsen. Det finns åtminstone en viktig process som redan startats. Det är generaldirektören Susanne Ås Sivborgs uppdrag som samordnare för att titta på utvecklingsmöjligheterna för life science i Sverige. När politikerna gått in i slutspurten och är upptagna av tv-debatter och torgmöten pågår således ett annat arbete parallellt, och det är bra. Samordnarens arbete kommer så småningom att ligga till grund för en ny regerings analys och, förhoppningsvis, åtgärdsförslag.

Life science är komplext och berör många olika politikområden, men är också alldeles för viktigt för att tappas bort i efterdyningarna av ett val. Därför måste alla vi som arbetar inom sektorn hjälpas åt med att hålla trycket uppe, bidra med konkreta förslag och visa på lösningar för hur Sverige kan konkurrera internationellt. Life Science är en nyckelsektor i Sverige, så det är mycket som nu står på spel.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.095