23948sdkhjf

”Det räcker inte att satsa på forskningen”

Branschorganisationerna Sweden Bio och Lif är kritiska till finansminister Anders Borgs uttalande om läkemedelssubventioner i Dagens Industri häromdagen.
Inbjudan kommer som en reaktion på en intervju där finansministern berättar för Dagens Industri att det kan bli förändringar i läkemedelssubventionerna om Pfizer köper upp Astrazeneca.

- Vi har en läkemedelsfinansiering som ger ett relativt starkt stöd för att utveckla nya läkemedel, men varför ska vi vidmakthålla den typen av system i Sverige om läkemedelsindustrin bara ägnar sig åt högkostnadsbesparingar? säger han till Dagens Industri.

Intervjun publicerades i tisdags. Det resulterade i en inbjudan till dialog från branschorganisationerna Lif och Sweden Bio. I inbjudan lyfter de bland annat fram åsikten att dagens prismodell i Sverige inte alls gynnar innovationer. Konkurrensen om investeringar från forskande läkemedelsföretag är hård och branschorganisationerna menar att många andra regeringar kämpar för att göra marknaden så attraktiv som möjligt. Det innebär att även Sverige måste satsa för att inte hamna efter.

- Det är viktigt att tänka på hur alla led i läkemedelsutvecklingen hänger ihop. Det är bland annat viktigt att förstå att för att nya innovationer ska komma till marknaden så kan man inte bara satsa på forskningssidan utan det krävs även en satsning på patientsidan. Därför har vi bjudit in till en dialog om Anders Borgs uttalande om att försämra högkostnadsskyddet i Sverige, säger Ingrid Heath, vice vd på Sweden Bio.

Sweden Bio och Lif vill blandannat presentera den handlingsplan för svensk life science som de just nu arbetar med att ta fram tillsammans med Swedish Medtech

- Det är redan svårt att få in nya läkemedel på marknaden i Sverige. Om det blir ännu svårare kan det i det långa loppet leda till att Sverige får en stämpel att vi är ointresserade av nya läkemedel. Det motverkar bilden av Sverige som ett innovationsintresserat land och kan leda till att läkemedelsföretag skippar Sverige när de väljer var de förlägger sin forskning, säger Ingrid Heath.

Hur Anders Borg reagerar på branschorganisationernas inbjudan är oklar.

- Jag vet inte om han har sett den. Om man vill nå honom är det bättre att kontakta oss direkt, kommenterar finansministerns pressekreterare Caroline Karlsson.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078