23948sdkhjf

Diamyd prövar ny behandlingsväg

Testar att ge diabetesvaccinet Diamyd direkt i lymfkörteln.
I en ny pilotstudie ska fem vuxna mellan 18 och 30 år med nydiagnosticerad typ 1-diabetes behandlas med en låg dos av typ 1-diabetesvaccinet Diamyd. Vaccinet ska administreras direkt i lymfkörteln vid tre tillfällen.

Studien, Diagnode, är prövarinitierad och har nu godkänts av Läkemedelsverket.

- Detta är en innovativ approach som kan komma att bli betydelsefull såväl för behandling av typ 1-diabetes som andra autoimmuna sjukdomar. Vi har tidigare visat att Diamyd har viss effekt vad gäller bevarande av de insulinproducerande betacellerna och nu provar vi olika vägar att förstärka denna effekt. Direkt intralymfatisk behandling är en sådan väg. Man kan också kombinera med potentiellt effektiva molekyler som slår på sjukdomen från andra håll. Precis som vid cancerbehandling måste man prova olika kombinationsbehandlingar för att nå fram till en bot för autoimmun diabetes, säger studiens huvudprövare professor Johnny Ludvigsson vid Linköpings universitet i ett pressmeddelande.

Behandlingen ska även kombineras med vitamin D i syfte att nedreglera det inflammatoriska svaret och på så sätt öka vaccinets toleransinducerande effekt.

Den första utvärderingen av behandlingen ska äga rum sex månader efter studiens start, följt av ytterligare 24 månaders uppföljning.

Den aktiva substansen i diabetesvaccinet Diamyd är autoantigenet GAD. En ny europeisk studie har visat att vaccinet har en 16-procentig effekt och syftet är att använda det i kombination med andra behandlingar mot typ 1-diabetes.

- Diamyd är idag den antigenbaserade terapi som ligger längst fram i utvecklingen vad gäller behandling och förebyggande av typ 1-diabetes. Vi har identifierat flera godkända läkemedel som vi tror ger synergistisk effekt med vår behandling. En klinisk studie med Diamyd i kombination med bland annat ibuprofen pågår och flera andra förbereds, säger Anders Essen-Möller, ordförande i Diamyd Medical, i ett pressmeddelande.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.187