23948sdkhjf

"Kvalitet måste byggas in från början"

Det sade Martin Niklasson, styrelseordförande på Orexo och en av deltagarna på seminariet Brytningstid för svensk Life Science som hölls på Kungliga Ingenjörsvetenskapsakademin, IVA, i går torsdag.
Seminariet som lockade flera högt uppsatta deltagare från både näringslivet och politiskt håll inleddes av IVA-ledamoten Hans-Jürgen Federsel, verksam på Astrazeneca sedan 1980-talet. Han gjorde en intressant spaning kring konsolideringen i Läkemedelsbranschen som inte är någon ny företeelse.

- Det är en utveckling som pågått länge, i början av 90-talet fanns 57 stora läkemedelsbolag som sedan dess köpt upp varandra så att det 2012 bara finns tio stycken.

Enligt seminariets första talare Martin Niklasson, IVA-ledamot och styrelseordförande i Orexo, spelar det inte så stor roll om ett bolag är svensk- eller utlandsägt, det som är centralt är var huvudkontoret ligger och var patenten finns.

- Att Astrazeneca är ett svenskt bolag är en missuppfattning, sedan sammanslagningen mellan Astra och Zeneca 1999 är det helt och hållet ett engelskt bolag.

Martin Niklasson pratade också om att kompetensen kring både process- och produktutvecklling är på väg att utarmas.

- Kvalitet måste byggas in från början och för att kunna göra det krävs kompetens. Vi behöver också bli bättre på att kommunicera värdet i det vi utvecklar så att investerare blir intresserade trots den inneboende risken i läkemedelsprojekt. För det finns hur mycket kapital som helst där ute men det gäller att attrahera det.

Talare nr två , Erik Walldén, styrelseordförande på Arocell ville snarare kalla utvecklingen i Life science-branschen för en normalisering än en brytningstid och pekar på orsaker som globalisering, snabb teknikutveckling samt ökat inflytande från USA och utvecklingsmarknaderna i Asien.

- Jag tror att det är viktigare att blicka framåt och försöka anpassa sig än att sträva emot den naturliga utvecklingen, sade han under seminariet.

Erik Walldén pratade också om att det i Sverige finns många projekt i tidig utvecklingsfas men att det sedan sker ett utlföde till andra länder i form av uppköp och utlicensieringar. Hans förslag för att få fler stora bolag till Sverige var att försöka skapa ett företagsklimat som är mer “huvudkontorsvänligt”.

- Här finns mycket att göra, i dag ligger stort fokus på entreprenörskap men vi behöver också en ökad industrialisering. Det är dags att släppa jantelagen och tillåta ett mer elitistiskt synsätt på forskning och grundutbildning. Från politiskt håll behövs mål som är ambitiösa, relativiserande och mätbara, både på kort och lång sikt.

Ursula Hultkvist Bengtsson , vice vd på Medicon Village, var inbjuden för att tala om utvecklingen i Lund efter Astrazenecas nedläggning där 2011. Hon berättade att antalet verksamma personer i Medicon Village passerade 1000-strecket i augusti i år, en tillväxt som verkar hålla i sig. Enligt Ursula Hultkvist Bengtsson arbetar Medicon Village enligt tripple helix-principen, det vill säga att aktörer från olika sammanhang som medicinsk forskning, sjukvården och life science-industrin samverkar. Hon lyfte bland annat Medicon Village Inhalation Centre som är en sammanslutning av drygt 70 inhalationsexperter, de tecknade nyligen ett mångmiljonavtal med läkemedelsjätten Pfizer.

- Vi satsar på samarbete i stället för konkurrens, det innebär en hel del kompromisser men vi är övertygade om att vi kommer längre på det sättet.

Susanne Ås Sivborg som fått i uppdrag av regeringen att undersöka utvecklingspotentialen inom svensk life science var på plats och gav en lägesrapport.

- Jag har så här långt träffat massor med människor i branschen och ska träffa ännu fler för att samla in synpunkter på vad som inte fungerar i dag och förslag på hur man kan göra förbättringar.

Mötet avslutades med en paneldiskussion mellan talarna och möjlighet för publiken att ställa frågor.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078