23948sdkhjf

Göteborgsbaserat centrum stödjer kliniska studier

Får 50 miljoner kronor per år för att stödja den kliniska prövningsverksamheten i Sverige.
Den 1 november ska ett nytt centrum för kliniska prövningar inrättas i Göteborg. Syftet med det statliga centrumet är att stärka samordningen mellan industrin, sjukhusen och akademin.

- Läkemedelsindustrin är viktig för Sverige. Vi har god grund att stå på, men vi måste hela tiden vässa våra system för att göra nya genombrott och vara ett attraktivt land för internationella företag, kommenterar utbildningsminister Jan Björklund.

Centrumet kommer att tillhöra Vetenskapsrådet, som även ska föreslå personer till den kommitté som ska styra verksamheten. Även Sveriges Kommuner och Landsting samt branschorganisationer för läkemedel, medicinteknik, bioteknik och de privata vårdgivarna får komma med förslag. Vem som ska sitta i kommittén bestäms dock av regeringen.

Till sitt förfogande har verksamheten 40 miljoner kronor år 2015, följt av 50 miljoner kronor per år från och med 2016. Pengarna ska bland annat användas för att stödja sjukvårdsregionernas arbete med uppmuntra och underlätta kliniska studier på regional nivå.

Anledningen till att centrumet placeras i Göteborg uppges vara att det redan finns en struktur för samordningen att vila på där.

Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.063