23948sdkhjf

Detta väntar svensk life science

Att det blir en ny regering och en ny life science-politik står klart. Hur dessa kommer att se ut de kommande fyra åren är dock fortfarande osäkert. Men enligt tidigare utfästelser från statsministerkandidaten Stefan Löfven och de tre rödgröna partierna kan svensk life science se fram emot fortsatta satsningar och ökat politiskt engagemang för branschen.
Osäkerheten om vad som händer efter valet är stor. Hur den nya regeringen kommer att se ut, och inte minst, hur den ska få igenom sin politik är frågor som engagerar. Att sia om ministerposter är i nuläget för tidigt, men alldeles höljd i dunkel är inte politiken för svensk life science. Åtminstone inte om politikerna håller fast vid vad de lovat.

Ett återkommande löfte från Socialdemokraternas partiledare, och numera statsministerkandidat, Stefan Löfven innan valet har varit att inrätta ett av staten lett innovationsråd med syfte att stärka forskning inom framförallt miljö och life science. Innovationsrådet ska ledas av statsministern och bestå av berörda ministrar liksom företrädare för industrin och akademin. I en tidigare intervju med Life Science Sweden utvecklade Stefan Löfven hur han vill att innovationsrådet ska fungera:

- Det ska vara ett strukturerat samverkansorgan som ska verka över tid och ledas av statsministern. Jag anser att ansvaret för detta ligger på högsta politiska nivå. Oavsett bransch är det viktigt att se över forskning och utbildning och strukturer för detta. Jag tror inte att politiken ska försöka se vilka som är vinnare eller inte, det är marknadens uppgift, men vi har identifierat områden som miljö och life science som särskilt viktiga och där den här typen av samverkan är avgörande, sade Stefan Löfven till Life Science Sweden.

Satsningen på ett innovationsråd var också något Socialdemokraterna belyste i den enkät som Life Science Sweden gjorde med samtliga riksdagspartier utom Sverigedemokraterna innan valet. I den poängterade man att man att man i sin skuggbudget förra året avsatte 500 miljoner kronor utöver då sittande regerings FoU-satsningar till just strategiska samverkansprogram.

I samma valenkät poängterade Socialdemokraterna att man vill utveckla nya ersättningssystem för att attrahera fler kliniska prövningar till Sverige, samt förtydliga landstingens ansvar att delta i kliniska prövningar. Man har också sagt att man vill stärka universitetssjukhusens ställning genom att inte splittra eller privatisera dem, liksom satsa på innovationsvänliga upphandlingar.

Om Vänsterpartiet kommer att sitta i en Socialdemokratiskt ledd regering eller inte är oklart i dagsläget. Partiets inställning till vinster i välfärden är dock väl känd, något som också bekräftas i Life Science Swedens partienkät innan valet.

”Vinstintressen och marknadstänkande inom sjukvården minskar viljan att medverka till och delta i forskning”, slog Vänsterpartiet fast i sitt svar.

I samma svar meddelade man också att man vill öka anslagen till sjukvården med 2,5 miljarder kronor per år samt värdesäkra det generella statsbidraget till kommuner och landsting.

”Det ger bättre förutsättningar att prioritera forskning och kliniska prövningar”, svarade Vänsterpartiet.

Även Stefan Löfven och Socialdemokraterna har innan valet lovat att satsa ytterligare pengar på vården, två miljarder kronor. Syftet är att pengarna dels ska bidra till att öka antalet kliniska prövningar i Sverige och dels öka upptaget av innovationer i vården.

- Det kan behövas andra saker också och det måste vi fundera på tillsammans, sade Stefan Löfven i en tidigare intervju med Life Science Sweden.

I samma intervju uttryckte Stefan Löfven att politiken kan bli tydligare i sina krav på landstingen att använda nya produkter.

För att satsa på företagen i life science-branschen vill Socialdemokraterna enligt Life Science Swedens valenkät se över det statliga riskkapitalsystemet och strukturera om det. Där vill man satsa en miljard kronor på fria medel till en ny fond för investeringar i tidiga skeden. Samtidigt vill man avveckla det statliga riskkapitalbolaget Fouriertransform.

Till Life Science Sweden sade Stefan Löfven tidigare i år att man också vill att staten tar ett större ansvar för entreprenörerna.

- Vi vill att staten ska kunna vara garant för banklån till entreprenörer. De måste naturligtvis pröva sin sak i en bank och kan inte bara gå in och hämta pengarna, men staten ska kunna garantera ett lån, sade Stefan Löfven.

En kommande rödgrön regering innehåller mest troligt också Miljöpartiet. Av deras svar i enkäten om partiets satsningar på life science efter valet framgår att man inte avser att öka satsningarna på life science utan är nöjd med den nivå de har legat på de senaste åren. Däremot anser man att investeringarna i forskning i små och medelstora bolag är lägre i Sverige än i många andra länder och att man gärna ser ökade ekonomiska incitament för företag att satsa på FoU.

Vilket inflytande Vänsterpartiet och Miljöpartiet kommer att ha på life science-politiken återstår att se. Likaså Socialdemokraternas möjligheter att driva igenom de satsningar på branschen som man har aviserat.

Tidigast den 2 oktober kan Stefan Löfven formellt väljas till statsminister och tidigast den 3 oktober kan han, om han blir vald, presentera ministrarna i den kommande regeringen. Därefter tar arbetet med budgetpropositionen vid på allvar och senast den 17 november ska den nya regeringen lägga fram sin ekonomiska plan.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.125