23948sdkhjf

Fem går från etikprövningsnämnden

Fem ledamöter lämnar sina uppdrag på den centrala etikprövningsnämnden.
Anledningen till att fem av 14 ledamöter har bestämt sig för att lämna myndigheten ska vara för att de är kritiska mot ledningen. Dessutom finns åsikten att myndigheten inte klarar av sitt uppdrag att granska forskning på människor, enligt Sveriges Radio Ekot.

Kansliet för den centrala etikprövningsnämnden ligger på Vetenskapsrådet i Stockholm. Life Science Sweden har försökt att nå Anna-Karin Ahlgren, kanslichef för centrala etikprövningsnämnden, vid upprepade tillfällen utan att lyckas.

Tidigare i år råkade de regionala kanslierna i Stockholm och Uppsala i blåsväder, då det rapporterades att en dålig framförhållning i valet av ledamöter ledde till att forskningsprojekt i regionerna fick vänta på sina etiska tillstånd.

[tboot_well width="50%"]

Centrala etikprövningsnämnden:

Sverige har sex regionala etikprövningsnämnder belägna i Göteborg, Linköping, Lund, Stockholm, Umeå och Uppsala, samt en central etikprövningsnämnd. Alla samarbetar med varandra men är på samma gång självständiga myndigheter med egen budget och ansvar. Till den centrala nämnden kommer de beslut som de regionala nämnderna fattat men som överklagats. Nämnden har även ansvar för översynen av pågående forskning.

[/tboot_well]
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.062