23948sdkhjf

Samarbete tar Södertäljesubstans till marknaden

Astrazeneca utvecklar en behandling mot Alzheimers tillsammans med Eli Lilly.
Tillsammans med läkemedelsföretaget Eli Lilly ska Astrazeneca utveckla och kommersialisera substansen AZD3293 som en behandling mot Alzheimers sjukdom.

AZD3293 togs ursprungligen fram vid Astrazenecas anläggning i Södertälje. Det är en småmolekylhämmare som verkar genom att hämma beta secretase cleaving enzyme, Bace. Bace är ett enzym som är involverat i produktionen av peptiden amyloid beta, som bildar plack i hjärnan vid Alzheimers sjukdom.

Behandlingen ska intas oralt och fas I-studier har visat att AZD3293 kan sänka halten av amyloid beta i cerebrospinalvätskan hos både sjuka och friska personer, genom att hämma aktiviteten hos Bace. Sänkningen var både signifikant och dosberoende.

Planen är att snabbt starta upp en fas II/III-studie på patienter med begynnande Alzheimers sjukdom. Eli Lilly ska leda den kliniska utvecklingen och Astrazeneca kommer ha huvudansvaret för tillverkningen. När det kommer till kommersialiseringen ska företagen dela ansvaret lika.

Samarbetet går ut på att Eli Lilly ska betala Astrazeneca en inledande summa om 500 miljoner dollar, motsvarande 3,6 miljarder kronor. Sedan tillkommer milstolpsutbetalningar, varav Astrazeneca förväntar sig att få den första, värd motsvarande 360 miljoner, i början av 2015.

Företagen ska dela lika på alla framtida kostnader.
Kommentera en artikel
Utvalda artiklar

Nyhetsbrev

Sänd till en kollega

0.078